Utorak, 25. June 2024.
Najave događaja

OTKAZANO! Premijera kabare-opere i koncert gudačkog kvarteta 20. januara u Kanjiži

17.01.2024.

Povodom dana Mađarske kulture u maloj sali Doma umetnosti u Kanjiži u subotu 20. januara premijerno će biti izvedena kabare-opera Petera Tota: Stilske vežbe – kabare opera uz klavirsku pratnju.

Novo delo jednog od današnjih izuzetnih mađarskih vokalnih kompozitora inspirisano je poznatom istoimenom knjigom Rejmona Kenoa. Zanimljivo je da je i rad francuskog pisca inspirisan muzikom i delima Baha. Jednostavna priča od nekoliko rečenica može se ispričati na stotinu različitih načina: mladić ulazi u prepun autobus, drsko seda na prazno mesto, a zatim izlazi iz autobusa ne trgu Sv. Lazara, gde sreće prijatelja, koji priča, da treba da prišije još jedno dugme na svom kaputu. Keno je na ovo napisao 99 varijacija, a Peter Tot je odabrao od njih jedan veći buket.

Peter Tot je jedan od poznatih mađarskih kompozitora, koji je diplomirao u klasi Emila Petrovića. Mnoga njegova horska dela osvajala su nagrade na mađarskim i međunarodnim takmičenjima. Godine 2007. dobio je nagradu Erkel, 2009. nagradu KOTA, a 2013. nagradu Bartok-Pasztori Ditta. Redovni član Mađarske Akademije Umetnosti.

Scensko izvođenje: Ištvan Šereš-Pipu.

Izvođači:

Aniko Sokodi – klavir

Tamaš Altorjai – bas,

Silvester Selpal – tenor,

Zita Somođvari – sopran

Bita Boglarka-mecosopran

 

 

U drugom delu programa nastupiće Kostandi gudački kvartet iz Segedina. Kamerni orkestar će izvesti Bartokov I. gudački kvartet i Cveće smrti Petera Tota.

Izvođači:

Ištvan Kostandi – violina

Deže Laslo Behan- violina

Edina Tužon – viola

Đerđi Kereši – violončelo

Ištvan Kostandi – violina

Deže Laslo Behan- violina

Edina Tužon – viola

Đerđi Kereši – violončelo

 

 

Organizator: Regionalni Kreativni Atelje, Kanjiža uz pomoć Segedinske Regionalne radne grupe Mađarske Akademije Umetnosti, Fondacije Muzičke Akademije Bele Bartok, Segedin, i Coda Artepartner doo, Segedin.

Koncert se organizuje uz finansijsku podrška Mađarske Akademije Umetnosti.

Scroll