Cetvrtak, 13. June 2024.
nekategorizovano

11. Firigyháziak Találkozója

30.09.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Ez év szeptember utolsó vasárnapján, a Törökkanizsáért Egyesület szervezésében, 11. alkalommal tartották meg a Szent Mihály-napi búcsú alkalmából a Firigyháziak Találkozóját. Ez egy jó alkalom arra, hogy az elvándoroltak visszatérjenek szülőhazájukba, szülőfalujukba és újra találkozhassanak régi ismerőseikkel, barátaikkal, rokonaikkal.

A 11. Firigyháziak Találkozója motoros felvonulással vette kezdetét, amit 16 órakor szabadtéri búcsúi szentmise követett és egy keresztelőre is sor került, majd az érdeklődők megtekinthették a Keresztelők két évtizede című képkiállítást. A művelődési műsor elején megkoszorúzták Kuppis József emléktábláját, amit Újhelyi Nándor, a Községi Képviselő-testület elnökének ünnepi gondolatai követtek.

foto: Zlatan Fehimović

 

A művelődési műsorban felléptek a a községi művelődési egyesület tagjai, az oroszlámosi Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület Pántlika néptáncsoportja Somogyi táncokkal, a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszagyöngye népdalkórusa jászsági népdalcsokorral, szintén a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Szőke Tisza citerazenekara bordalokkal, Kónya Sándor, néprajzkutató és versénekes összeállítását, valamint Ballangó Annabella előadásában Wass Albert költeményét is hallhatta a közönség, és a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület táncsoportjának vendégfellépése is gazdagította a programot.

foto: Zlatan Fehimović

 

A művelődési műsor keretein belül köszönetet mondtak Popovity Péternek a Firigyháziak Találkozóinak eredményes megvalósításához nyújtott hozzájárulásáért, a Ricze Emlékház fejlesztéséhez és értékgyarapodásához nyújtott önfeláldozó vállalásaiért és Szent Mihály arkangyal szobrának elkészítéséért, valamint mons. Bogdán Józsefnek a közösség, a bánsági vidék iránti egyházi, emberi és költői-alkotói vállalásaiért és elközelezettségéért a Frigyháziak Közösségének tiszteletbeli tagja címet adományozták. Bogdán atya nevéhez fűződik a szabadtéri szentmisék bevezetése a templommal nem rendelkező kis közösségekben, így Firigyházán is, valamint a falu néhai harangjának jelenlegi helyére való áthelyezése, illetve a szabadtéri szentmiséken való keresztelők is.

– Már tíz éve nem dolgozom itt, de nagyon örülök, hogy még mindig emlékeznek rám, megszerettek az emberek, és úgy gondolom, azért, mert én is szerettem őket, a szeretet szeretettel válaszolt, viszhangja van tíz év után is. Egy lelkésznek nincs más öröme, mint, amikor a hívek emlékeznek rá. A papi hivatásom nagy részében kis falvak plébánosa voltam. Sehol sincs szép templom, de van élő templom, van lélek, az ember, amely többet ér egy gyönyörű barokk templomnál, Bogdán József, papköltő.

foto: Zlatan Fehimović

 

– Idén 11. alkalommal szervezte meg a Törökkanizsáért Egyesület a Firigyháziak Találkozóját. 2011-ben volt első alkalommal életre hívva ez a rendezvény, annak kapcsán, hogy szeptember utolsó vasárnapján van Firigyháza védőszentjének, vagyis búcsújának a napja, ez pedig Szent Mihály arkangyal ünnepe. Az elmúlt tizenegy évben rendezvényünk kinőtte azt a keretet, amit valójában az első években adtunk neki, azért, mert ezekre a családi délutánokra már nem csak azok járnak el, akik a faluban élnek vagy akik firigyházi gyökerekkel rendelkeznek, hanem mindazok, akik szeretik a szabadtéri és az ilyen jellegű rendezvényeket. Két dolgot szeretnék kiemelni az idei rendezvénnyel kapcsolatban, és ez a két dolog egymással össze is függ. Az egyik az, hogy az ünnepi műsor során A firigyháziak közösségének tiszteletbeli tagja címmel tüntettük ki mons.

foto: Zlatan Fehimović

 

Bogdán József plébános atyánkat, aki 2001-től 2010-ig volt Törökkanizsa, és ezzel együt Firigyháza plébánosa is. Hozzá kötődnek a szabadtéri szentmisék, a szabadtéri szentmiséken megtartott keresztelők is, és épp ezért az idei kiállítóanyagnak egy része a keresztelőkről szólt és a Keresztelők két évtizede címet adtuk neki. Nagyon örültünk, hogy újra volt keresztelő a búcsúi szentmisén, mert firigyházi gyökerekkel rendelkező emberek jöttek haza Ausztriából csak azért, hogy itt, Firigyházán keresztelhessék meg gyermeküket, és ez egy nagyon szép gesztus volt részükről és ez még inkább ünnepélyessé tette ezt a rendezvényt. Ez úttal is törekedtünk arra, hogy valamilyen módon még érdekesebb és még szebb legyen a rendezvény, mert tavaly, a 10. alkalommal megtartott falutalálkozó nagyon jól sikerült, és magasra helyeztük a lécet saját magunk előtt. Olyan módon próbáltuk színesebbé tenni rendezvényünket, hogy fél négykor Vajdaság különböző pontjairól érkező motorosok felvonulását is besoroltuk az ünnepi műsorba, négy órától a búcsúi szentmise és a keresztelő zajlott, öt órától megnyitottuk a Keresztelők két évtizede nevet viselő tárlatunkat a Ricze Emlékházban, a keresztelőket bemutatú képeken túlmenően két nagyon érdekes fotóra hívtam fel a figyelmet, az egyik a második világháború után készült iskolás színjátszó csoportokat örökíti meg Ugri Mihály tanító úrnál, a másik valamivel később készült, és ez is egy érdekes színfoltja volt az egész rendezvénynek és magának a kiállításnak is.

foto: Zlatan Fehimović

 

A folytatásban gazdag művelődési műsorral vártuk a hazalátogatókat és mindazokat, akik eljöttek a rendezvényre. Amint már említettem, Bogdán atyánknak köszöntük meg azt az áldozatos munkát, amit ennek a közösségnek az érdekében fejtett ki, amikor itt volt Törökkanizsán és Firigyházán, ugyanakkor mindenkinek köszönetet mondtunk, akik bármilyen módon segítik a Törökkanizsáért Egyesület munkáját, és itt külön kiemeltük még Popovity Péter, helyi amatőr szobrásznak a tavaly felavatott Szent Mihály arkangyalt ábrázoló alkotását is, illetve megköszöntük munkáját. Azért is fontos ez a rendezvény, mert nagyon sok önkéntest mozgat meg, nagyon sokan vesznek részt ebben a közösségépítő munkában, szinte minden nap van kint valaki, valamit csinálnak a kerten, az épületen, a berendezéseken és mindenki a maga módján segít – valaki azzal, hogy édes vagy sós süteményt készít, valamit ajándékoz, egy fényképet, egy bútordarabot, vagy eljön és segít lekaszálni a füvet, megmetszeni a rózsafákat –, hiszen mindenki szeret egy sikeres csapatnak a része lenni és el kell mondani, hogy a firigyházi rendezvény is, ahogyan minden más rendezvény a Törökkanizsai Község területén, egy sikertörténet és nagyon fontos, hogy ebben a sikerben mindannyian osztozzunk, mesélte Újhelyi Nándor, a Törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke, szervező.

foto: Zlatan Fehimović

 

 

Szent Mihály-napi ünnepséget a Sarkantyú Tamburazenekar koncertje zárta.

A szervezők, a Törökkanizsáért Egyesület tagjai már szövögetik a jövő évi találkozó terveit és remélik, hogy még többen látogatnak el Firigyházára és élvezik a mindig jó hangulatú rendezvényt.

 

 

 

 

 

A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll