Subota, 13. July 2024.
nekategorizovano

15. alkalommmal szervezett Szent István-napi ünnepség Törökkanizsán

28.09.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Augusztus 20-án az államalapítást, az államalapító Szent István szentté avatását, valamint az aratás végét is ünnepeljük. Ez a nap az új kenyér ünnepe is, az új búzából sült kenyéré, amelyet először ünnepélyesen megszentelnek, majd felszelik és végül szétosztják a darabjait.

Ez alkalomból a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület 15.-ször rendezte meg a Szent István-napi ünnepséget Törökkanizsán.

foto: Zlatan Fehimović

 

A program hagyományosan kora délután gyermekfoglalkozásokkal, kézimunka- és kézműves kiállítás megnyitójával vette kezdetét az önkormányzat épülete előtti téren, majd pedig a Szent István-napi műsor résztvevőinek felvonulása következett lovasok és zene kíséretében Törökkanizsa főutcáján a Szent György római katolikus templomig, ahol kenyérszenteléssel egybekötött szentmisét tartottak. A szentmisét követően az önkormányzat előtti téren fellépett a Sarkantyú tamburazenekar. Újhelyi Nándor, a törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke beszéde után felvágta az új búzából sült kenyeret. Az ünnepi műsorban az egyesület szakcsoporjai, a leánykar, az asszonykórus, a két tánccsoport és a citerazenekar lépett fel, és a firigyházi néptánctáborban tanultakat egy közös koreográfiával mutatták be a táborlakók. A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola diákjai versekkel léptek színpadra. A műsort színesítették kedves szomszédaink, a magyarkanizsai Cifraszűr dalkör tagjai.

foto: Zlatan Fehimović

 

Az ünnepi műsort utcabál követte a magyarkanizsai Eridanus közreműködésével, majd az estet, ahogy minden évben, idén is tűzijáték koronázta.

– A Szent István-napi ünnepség programja minden évben ugyanaz, vagyis a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szakcsoporjai mutatják be munkájukat, és természetesen mindazok a gyerekek, akik a néptánctábor résztvevői voltak, ugyanis idén ismét megszerveztük Firigyházán az egyhetes tánctábort. Mi az évet soha sem zárjuk valamilyen nagyobb ünnepséggel, hanem a Szent István-napi ünnepségre fókuszálunk és itt mutatjuk be munkánkat és igyekezetünket. Voltak vendégeink Magyarkanizsáról, akik régi barátaink és mi is gyakran vendégeskedünk nálukk, Kovács Magdaléna a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnökasszonya.

foto: Zlatan Fehimović

 

– 15. alkalommal szervezte meg a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület a Szent István-napi ünnepséget. A község területén működő civil szervezeteknek és művelődési egyesületeknek az a feladata, hogy összegyűjtse, maga köré gyűjtse a nemzetileg elkötelezett, a gyökereikhez ragaszkodó közösségi tagokat, viszont ezekben a nehéz időkben, amelyeket élünk, méginkább ki kell, hogy fejeződjön a művelődési egyesületeknek és civil szervezeteknek ezen nemes feladata. Ez méginkább vonatkozik a több mint három évtisedes múltra visszatekintő Tiszagyöngye Művelődési Egyesületre, hiszen a legnagyobb művelődési egyesület a község területén, és mint olyan, nem csak Törökkanizsán, hanem az összes településen, minden egyes közösség vonatkozásában kell, hogy kifejtse tevékenységét, össze kell, hogy gyűjtsön bennünket, tulajdonképpen mint egy édesanya, ki kell, hogy tárja karjait és jó szorosan fogjon bennünket addig, amíg odakint elmúlik a vihar, és utána újra tudjuk majd, sokkal nagyobb erővel, folytatni azt a munkát, amit több mint harminc évvel ezelőtt kezdtek el elődeink, Újhelyi Nándor a Törökkanizsai Községi képviselő–testület elnöke, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnökségi tagja.

foto: Zlatan Fehimović

 

A rendezvény létrejöttét Törökkanizsa Önkormányzata, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Betlehen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Csoóri Sándor Alap támogatta.

 

 

 

 

A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll