Cetvrtak, 13. June 2024.
Kultura

Osvećenjem spomen ploče obeleženo 170. godina od smrti narodnog dobrotvora Đorđa Servijskog

21.05.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Povodom stosedamedest godina od smrti narodnog dobrotvora Đorđa Đurkovića Servijskog na zgradi pozorišta u Novom Kneževcu otkrivena je i svečano osvećena spomen ploča. Uz prigodan kulturno-umetnički program meštani kao i gosti sa strane, imali su prilike da čuju u čemu je bio značaj Đorđa Servijskog za istoriju Novog Kneževca, kao i za istoriju Srba u Habzburškoj monarhiji. Profesor pri školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu dr Miodrag Janković, održao je kraće predavanje o istoriji porodice Đurković-Servijski i istakao njihov značaj za istoriju srpskog naroda.

Jedan od učesnika programa bio je i Ivan Stratimirović, praunuk vožda Srpske Vojvodine generala Đorđa Stratimirovića, koji je nešto rekao o vezama porodice Servijski i Stratimirović – Đorđe Servijski je bio kum Đorđu Stratimiroviću.

Upravnik Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ Radovan Nježić podsetio je sve prisutne kako su izgledale istorijske okolnosti u Evropi, Habzburškoj monarhiji i Srbiji u vremenu života i delovanja Marka i Đorđa Servijskog.  On je takođe istakao značaj postavljanja ploče za negovanje kulture sećanja na ove istaknute rodoljube i narodne dobrotvore.

U kulturno-umetničkom delu programa pročitana su i dva teksta koja se odnose na lik i delo Marka i Đorđa Servijskog. Istoričar Radovan Horvatov pročitao je pesmu „Oda Marku Servijskom“ koju je napisao vladika Lukijan Mušicki, dok je učenica gimnazije i stručne škole „Dositej Obradović“ Jovana Bikić pročitala deo testamenta Đorđa Servijskog koji govori o Stipendiji Servijskih. Kako je na kraju najavljeno iz udruženja, krst Đorđa Servijskog u novokneževačkom parku bi trebao biti obnovljen tokom ove godine u saradnji sa lokalnom samoupravom Novi Kneževac.

Scroll