Subota, 13. July 2024.
Projekti

A Törökkanizsáért Egyesület

27.10.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

A Törökkanizsáért Egyesület 2010. decemberében alakult Törökkanizsán, egy olyan civil szervezetként, amely azokat a feladatokat, tevékenyságeket kívánta saját céljaiba beépíteni, amelyekkel az addigi civil szervezetek és művelődési egyesületek nem foglalkoztak. Elsősorban a szociális, környezetvédelni és mezőgazdasági témák azok, amelyekkel túlnyomórészt foglalkozik az egyesület, de ugyanakkor különböző előadásokkal és olyan értékek bemutatásával is, amelyekkel az addigiak során nem igen találkozhatott a törökkanizsai lakosság.

 

– Az egyesület azért alakult meg decemberben, mert 1329-ben Róbert Károly királyunk városi rangot adományozott Törökkanizsának, és úgy láttuk, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy megalakuljon egyesületünk – Popovity Márta, elnök.

 

foto: Zlatan Fehimović

 

 

Az egyesület legfontosabb céljai közt szerepel a gyerekek és a fiatalok felkarolása. Egyik ilyen megnyílvánulási formája a középiskolásoknak járó ösztöndíj. Ezen túlmenően különböző magyarországi táborokban vesznek részt a fiatalok a Törökkanizsáért Egyesületen keresztül.

– Ezek olyan táborok, foglalkozások, amelyek nem a néphagyomkhoz fűződnek, mert ilyen eddig is volt és jól működik, hanem olyan dolgokkal próbáltunk foglalkozni, amik eddig még nem voltak, pl. történelem-, honismereti tábor – Popovity Márta, elnök.

 

Törökkanizsához és a községhez tartozó településekhez nagyon sok történelmi hely, épített örökség fűződik. Ezen értékek fontosságát, a köztudatba való visszaágyazását is megcélozta az egyesület. Az épített örökséggel párhuzamosan azoknak a nagy személyiségeknek a fonosságát is kiemeli, akik a város múltjában igen nagy szerepet vállaltak mint pl. a Tallián család, Romhányi Ibi.

foto: Zlatan Fehimović

 

 

– Évek óta szervezzük a Romhányi Ibi emlékestet, ahol kiállítással, beszélgetéssel emlékezünk meg munkásságáról. A helyi könyvtárral együttműködve néhány évvel ezelött egy nagyon értékes könyv is megjelent. Ez is olyan dolog, amivel talán az utóbbi időben nem sikerült annyit foglalkozni, és ezt a Törökkanizsáért Egyesület magára vállalta. A környezetvédelemmel és mezőgazdasággal kapcsolatos témákat érintve pedig előadásokat szervezünk. Több alkalommal is szerveztünk fásítási akciót, amivel a környezetvédelem fontosságára próbáltuk felhívni a figyelmet – Popovity Márta, elnök.

 

Az egyesületnek van egy emlékháza Firigyházán, aminek a tevékenysége leginkább kitűnik a többi közül, de mégsem fontosabb a többi tevékenységnél, ami az egyesülethez fűződik. A Ricze Emlékház úgy lett kialakítva, hogy prezentálja ennek, és többé-kevésbé minden kisebb magyar lakta bánsági falunak az életét. Az emlékház több rendezvénynek is helyszínéül szolgál, amelyeket az egyesület és partnerei szerveznek.

foto: Zlatan Fehimović

 

Az idei év igen gazdag volt rendezvények lebonyolításának szempontjából, ugyanis a Ricze Emlékház több kerékpártúrának, kiállításoknak, a Törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület néptánctáborának, a Firigyháziak találkozójának, az Udvarfesztiválnak is helyet biztosított. Az egyesület ezen rendezvények és az emlékház által is nagy hangsúlyt fektet az idegenforgalomra és a falusi turizmusra.

– A tavalyi év folyamán egy egyházi rendezvényt is életre hívtunk hagyománykeltés céljából, ez pedig az adventi gyertyagyújtás. A város központjában, a Szent György katolikus templom előtt a közösség koszorúján meggyújtjuk az adventi gyertyákat. Ha a hagyományoknál tartunk, akkor fontos kiemelni azt is, hogy már több éve a művelődési egyesületekkel együttműködve bonyolítjuk le a húsvéti kocsolkodást is – Popovity Márta, elnök.

foto: Zlatan Fehimović

 

Számos olyan tevékenyéggel is foglalkozik az egyesület, amely a hagyományápoláshoz kötődik, de fő cálzata a szociális kérdések, természetvédelem, mezőgazdaság és a fiatalok.

 

 

 

 

 

A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll