Utorak, 25. June 2024.
Projekti

A törökkanizsai Tiszagyöngye asszonykórus a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központban

25.11.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszagyöngye asszonykórusa meghívást kapott a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központba. A Szerbek és magyarok a határ két oldalán című rendezvényen léptek fel, ahol tisza-menti népdalokat énekeltek. A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület asszonykórusa mint szerbiai magyar művelődési egyesület szakcsoportja vendégszerepelt, de a rendezvényen kiállításmegnyitóra is sor került és szerbiai és magyarországi művelődési egyesületek is bemutatkoztak.

– A Kolo Szerb Kulturális Központ azzal a céllal jött létre, hogy helyszínt, teret biztosítson a szerbiai kötődésű művészeti és kulturális csoportok bemutatkozásának, illetve a Magyarországon élő szerbek számára. Ennek jegyében zajlott le a rendezvény. Ez alkalommal a Tisza-Maros-Aranka háromszögében található kulturális örökség bemutatására törekedtünk. Időszaki kiállítás nyílt az említett terület szerbiai szakaszának, vagyis Törökkanizsa és Csóka Község épített örökségének, természeti környezetének megismertetésére a dél-magyarországi, homokházi közönséggel – Fehér Viktor, Banaticum Kutatóközpont elnöke.

foto: CINK

– A Banaticum Kutatóközpont Egyesület 2019-ben azzal a céllal jött létre, hogy felkutassa, és különféle rendezvények, kiadványok formájában népszerűsítse az Aranka-mente művelődési, természeti, történelmi és néprajzi kincseit. Ezen kutatás egyik eredményeként jött létre az Észak-Bánság Kulturális Öröksége című vándorkiállítás, melynek első állomása a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központ volt. A bemutásra kerülő, a kutatás tárgyát képező az Aranka-menti térségnek a Tisza folyó, az épített örökség, a sokszínű, gazdag hagyományok, és az emberek összefogása a jellemzője. Munkánk során azon értékek felkutatására és bemutatására törekszünk, amelyek a szélesebb közönség számára annyira még nem ismertek. Valljuk és hisszük, hogy minden egyes településen, akármilyen kicsi is legyen az, egy-egy régi ház padlásán vagy udvarán rejtőznek olyan értékek, melyeket kötelességünk megóvni az enyészettől és közkinccsé tennünk – Újhelyi Nándor, Törökkanizsa Község Képviselő Testületének elnöke.

 

A Szerbek és magyarok a határ két oldalán című rendezvény Vecsernyével vette kezdetét a Kolo Szerb Kulturális Központ Életadó Forrás nevű kápolnájában a Tiszaszentmiklósról érkező dr. Tihomir Ostojić Művelődési Egyesület asszonykórusa közreműködésével. Ezt követően a látogatók megtekinthették az Észak-Bánság Kulturális Öröksége című kiállítást a Balkán Szalonban. A program magyar-szerb zenés-táncos műsorral folytatódott a Vuk Karadžić-teremben, ahol a jelenlevőket Nógrádi Zoltán Mórahalom Város polgármestere köszöntötte. Az Észak-Bánság Kulturális Öröksége című kiállítást és a szerbiai fellépőket Újhelyi Nándor, Törökkanizsa Község Képviselő Testületének elnöke mutatta be. Fellépett a törökkanizsai Tiszagyöngye művelődési egyesület asszonykórusa, akik tisza-menti népdalcsokrot készítettek a rendezvényre, bemutatkozott továbbá a tiszaszentmiklósi dr. Tihomir Ostojić Művelődési Egyesület kórusa, akik bánsági és szerbiai szerb népdalokból készítettek összeállítást a közönség számára. Ezt követően a deszki Bánát és a budakalászi Ruzmarin Szerb néptáncegyüttes ifjúsági és gyermektáncosainak közös produkciója következett. A deszki és budakalászi fiatalok minden év nyarán Mórahalmon találkoznak és tánctáboruk keretében egy koreográfiát is elkészítenek, melyet megismertettek a közönséggel az adott napon.

foto: CINK

 

– Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy ránk esett a választás és meghívtak minket, hogy a programban bemutatkozhattunk és bemutathattuk törökkanizsai és Törökkanizsa környéki, tisza-menti dalainkat.  A szervezők nagyon vendégszeretők voltak, szívélyesen fogadták a fellépőket és alkalmat bíztosítottak a mórahalmi fürdőben egy kis pihenésre is. A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület örömmel fogadja a meghívásokat, hiszen vendégszereplései áltatl is népszerűsíti e kis település értékeit, hagyományait, fellépésein mutatja be azt az eredményt, amely az egyesület munkájából ered – Kovács Magdaléna, a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnök, Tiszagyöngye asszonykórus tagja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll