Utorak, 25. June 2024.
Projekti

A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület

14.12.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

A hagyományok, a kultúra ápolása nagy múltra tekint vissza Törökkanizsán. Színjátszó és irodalmi csoportok léteztek már az 1800-as évek végétől. Színjátszó találkozók és szemlék is zajlottak Törökkanizsán, ugyanis kiváló színtársulata volt a városnak szerb és magyar nyelven egyaránt. Amikor ezek tevékenységei megszűntek, akkor néhány lelkes személy azzal az ötlettel állt elő, hogy létrehoznak egy magyar művelődési egyesületet. Így alakult meg 1991-ben a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület.

 

– A kezdetben egy idősebbekből álló népdalkórus működött, akik ápolták a hagyományos, a területünkre jellemző népdalokat, mivel elég sok népdal, illetve sok olyan személy volt Törökkanizsán, akik szerették és emlékeztek a régi népdalokra, így ők is csatlakoztak az egyesülethez, az alapítokhoz. Az egyesület első elnöke a színjátszó csoportban aktívan tevékenykedő személy volt. Valamint volt egy tánccsoportja, a mai Tiszafa tánccsoport, amely 10-15 éves korosztályt foglalt magába. Kezdetben, vagyis az első 22 évben nagyon nehéz körülmények közt dolgoztunk, nem volt állandó próbahelyiségünk, műszaki felszerelésünk, egy egyszerű magnóról engedtük a zenét. A póbák mindenfelé zajlottak, a színházteremtől kezdve az általános iskola előcsarnokáig, néha még a tagoknál, otthon is. Nagyon nehéz volt, de kitartottunk, működtünk tovább, közben fejlődtünk, és létrehoztunk egy fiatalabb tánccsoportot, akik az idősebb néptánccsoport utánpótlása lett. Majd 2013-tól lett kicsit könnyebb, amikor megkaptuk a székházunkat. Magyarországnak és a Tartományi Nagyberuházási Alapnak nagyon sokat köszönhetünk, ugyanis az ő segítségükkel tudtuk megvásárolni és felújítani az épületet. – Kovács Magdaléna, a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke.

foto: CINK

 

Az egyesület munkáját nagyban segítette a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Csoóri Sándor Alap, Törökkanizsa Önkormányzata, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Művelődési Minisztérium. Az ő pályázataik által tudott az egyesület műszaki felszerelést vásárolni, népviseleteket varratni, élőzenei kísérettel színpadra lépni, oktatók, koreográfusok bérezését biztosítani, valamint rendezvényeiket megszervezni.

– A Tiszagyöngye Művelődési Egyesületnek három nagy rendezvénye van, az Észak-bánáti Néptánctalálkozó, amelyen körülbelül 400-500 résztvevő szokott lenni, idén 13. alkalommal lett megszervezve, a Néptánctábor, amelyet hatodik alkalommal tartottunk meg, ott 50-70 gyerek volt Törökkanizsa Község területéről, és a Szent István-napi Ünnepség, amelyet idén 15. alkalommal szerveztünk a jelenlegi formájában. Az egyesület fennállása óta mindig szerveztük a Szent István-napi Ünnepséget, más formában, kisebb műsort szerveztünk a színházteremben. Mostmár 15 éve szabadtéri, mint az Észak-bánáti Néptánctalálkozó. A Karácsonyi műsort is megalakulásunk óta szervezzük, ez is egy szép nagy rendezvény, de inkább családias hangulatú. Itt mutatkoznak be az egyesület szakcsoportjai, mutatják be tudásukat, munkájukat, a szülőknek, nagyszülőknek alkalmuk nyílik megtekinteni a gyerekeket. – Kovács Magdaléna, elnök.

foto: CINK

 

A nagyobb rendezvényeik mellet nagyon sok helyen bemutatkoznak a szakcsoportok, Szerbia és Magyarország területén nagyon sok helyszínen felléptek és mutatták meg tudásukat, vitték el hagyományainkat, valamint jártak Horvátországban, Bulgáriában, Szlovákiában, Erdélyben és Románia bánsági részén is.

 

2018-ban Törökkanizsa volt a házigazdája az 55. Gyöngyösbokrétának és 42. Durindónak, amely több hónapos felkészülést és szervezői munkát igényelt.

– Amióta a Gyöngyösbokréta és Durindó létezik, Törökkanizsa először volt házigazdája és mindenki úgy emlékszik vissza, hogy egyike volt a legjobb szervezéseknek, azért is, mert nagyon szép a környezet, a hely, a helyszínek közel voltak, és a szervezők is a maximumot adták. – Kovács Magdaléna, elnök.

foto: CINK

 

Az egyesület ma 108 tagot számlál, és kilenc szakcsoporttal dolgozik. Három tánccsoport működik, két énekkar, két citeracsoport, irodalmi szakcsoport és az egyesület nemrégiben vásárolt hangszereket, így egy zenekar is megalakult.

– A csoportok fiatalításán és a tagok toborzásán állandóan dolgozunk, mert mi egy kis közösségben élünk, és amikor a gyerekek egyetemre mennek, nem igazán tudunk rájuk számítani, persze tisztelet a kivételnek. Általában az a vélemény, hogy a gyerekeket nem nagyon érdekli a népi hagyomány, főleg ebben a digitalis világban, de meglepő, hogy nem így van. Minden ősszel elmegyünk az óvodába, iskolába és bemutatót tartunk, akkor igenis felkeltjük a gyerekek érdeklődését és ha a szülő is a gyerek oldalára áll és támogatja, akkor csatlakozik a művelődési egyesülethez. – Kovács Magdaléna, elnök.

 

A művelődési egyesület célja a hagyományok ápolása, továbbadása a jövő generációinak, úgy a népdal, mint a néptánc terén. Mindig igyekeznek a saját tájegységükből kiragadni a dalokat, táncokat, az asszonykórus főleg törökkanizsai és környéki népdalokat énekel, a leánykar, a citerazenekar és a táncosok minden tájegységbe belekóstolnak.

 

foto: CINK

– A hagyományok ápolása minden közösségnek egy létfontosságú feladata, mert ha nem ismerjük múltunkat, akkor nem tudunk jövőt sem alkotni és jelent megbecsülni. A népzene, a néptánc nagyon fontos szerepet játszik minden nemzet, minden ember életében. Ezt az Észak-bánáti Néptánctalálkozón látjuk legjobban, mikor a környezetünkben élő minden nemzetiség megmutatja a népi hagyományát, sok közöset fedezünk fel benne és ily módon meg tudjuk becsülni mások értékeit is, és méginkább ragaszkodni saját hagyományainkhoz. – Kovács Magdaléna, elnök.

 

 

 

A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll