Utorak, 25. June 2024.
Projekti

Betlehemező gyerekek

29.12.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

A betlehemezés régi szokás, amely felénk is újra egyre népszerűbbé vált. A betlehemezés a magyar paraszti hagyomány egyik legismertebb és legnépszerűbb, többszereplős drámajátéka. Valójában pásztorjáték, és azt a történetet meséli el, melyben Jézus születésekor a pásztorok vagy a napkeleti bölcsek meglátogatják a jászolban, barmok közt fekvő kisdedet. A betlehemezők, általában férfiak, legények vagy gyerekek betlehemet visznek magukkal, mely fából, papírból készült jászolt, a szent család figuráit és a jászolban fekvő állatokat ábrázolják. A dramatikus játék részei a bekéredzkedés, a háziak köszöntése, a Jézus születéséről szóló bibliai történet felolvasása vagy előadása, majd az adománygyűjtés.

A törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanulói, illetve Mómity Éva tanítónő diákjai évek óta készítenek betlehemi játékokat, elevenítik fel a betlehemezésszép szokását. Előadásaikra lelkesen készülnek és nagyon sok helyre elviszik és mutatják be a kis Jézus születésének történetét.

– Tizenöt évvel ezelőtt kezdtem a diákjaimmal betlehemezni. Az isklákba bevezették a kötelező hitoktatást, akkor nem volt diplomás hitoktató itt, Törökkanizsán, és akkor Bogdán József atya volt a plébánosunk, aki felkért, hogy legyek hitoktató, és én ezt elvállaltam. Modtam az atyának, hogy csak akkor leszek hitoktató, ha Ő is úgy gondolja, hogy a Jóisten a szeretet, ez alapján tanítom a hittant, hogy ne féljünk a Jóistentől, hanem hogy szeressük. Molnár Rózsa kolléganőm már régóta hitoktatott Oroszlámoson és Ő betlehemezett is. Mindig áradozott arról, hogy milyen jó a betlehemezés, milyen szép, és mivel már én is hitoktattam, így én is megpróbáltam, kezdetben nagyon félve, hogy mit is lehet vagy mit nem lehet, hogyan lehet. Nagyon jó szövegeket találtam, a gyerekek nagyon szerették. Azóta nem múlt el karácsony, hogy mi ne betlehemeztünk volna. Nagyon szeretik a gyerekek. Azok, akik már többször betlehemeztek, már kérdezik, hogy mikor kezdjük, hogy csináljuk, vannak egyéni kívánságok is, hogy ki mi szeretne lenni, de ha nem is lehet minden kívánságot teljesíteni, azért igyekszem figyelembe venni azokat, és mondani szoktam, hogy meglepetés lesz a szereposztás. Az egy csoda, hogy milyen örömmel és jókedvvel készülnek a gyerekek. Először,  körülbelül két hétig csak olvasgatjuk a szöveget, és utána elkezdjük játszani is. A mostani negyedikeseimmel mindössze kétszer játszottuk el, és már készen álltak a szereplésre. Minden évben új szövegkörnyezetet keresek, mindig újítani próbálok valamit, ha kicsik akkor ahhoz mérten, korosztálynak megfelelő szöveget keresek. – Mómity Éva, tanítónő.

foto: CINK

 

Mómity Éva és tanulói az adventi időszakban a karácsonyvárás örömével nagyon sok helyen mutatják be az általuk készített, hagyományörző betlehemi játékot, és szenteste a törökkanizsai lakosok akár saját otthonukban is élvezhetik a kis Jézus születésének történetét.

Próbálunk minél több helyre elmenni, Oroszlámosra, Majdányra, fellépünk a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület karácsonyi műsorán is, szenteste pedig a gyerekek házaknál mutatják be az előadást, természetesen lerövidítem nekik a szöveget, nagyon sok helyre szoktak menni és az eredeti formájában nagyon sokáig tartana, de nagyon élvezik és szeretik, szívvel-lélekkel csinálják. Ez hajtja, motiválja az embert, nem lehet azt mondani, hogy nem csinálom. Nincs olyan karácsony, amikor nincs betlehemezés. A gyerekek alig várják, csillog a szemük, csinálni kell a gyerekekért, a hagyományok éltetéséért. – Mómity Éva, tanítónő.

foto: CINK

 

Az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány több éve hirdet pályázatot magyarországi és határon túli iskolák számára. Az egyike ezeknek a SzékelyKapuk-ZöldKapuk című program, melynek célja a pedagógusok és a gyermekek népművészeti hagyományokkal, közösségi kultúrával és a környezetvédelmi neveléssel kapcsolatos együttműködés elősegítése és támogatása. A programba két témával lehet jelentkezni: betlehemezéssel és környezetvédelmi témát feldolgozó plakátokból készített vándorkiállítással. Mómity Éva és diákjai minden évben jelentkeztek a meghírdetett pályázatra betlehemi játékukkal, melynek egyik nyereménye egy egyhetes ingyenes, horvátországi jutalomtábor, gazdag turisztikai és szabadidőprogrammal.

– Minden alkalommal jelentkezünk a Székelykapuk-ZöldKapuk betlehemes pályázatra, ahol a kárpát-medencei betlehemezőket serkentik arra, hogy minél többet betlehemezzenek, és a legjobbak eljutnak Horvátországba a tengerpartra, és Mórahalomra is el lehet jutni, ahol van egy tábor, mi mindkét helyre eljutottunk. Mióta megjelent a koronavírus, nem jelentkeztünk a pályázatra, mert kicsit körülményes az utazás, de előtte tizenévig sikeresen pályáztunk és el tudtunk menni a gyerekekel a tengerre. Ez egy gyönyörű kirándulás, egy tábor, pozitív légkör, egy hatalmas élmény a gyerekeknek, főleg, hogy az ő munkájuk gyümölcseként élvezhetik a jutalomnyaralást. – Mómity Éva, tanítónő.

foto: CINK

 

A kis Jézus születésének történetét örömmel játszó gyerekek nem csak anyanyelvük ápolását, hagyományaik felelevenítését valósítják meg lelkes felkészülésük és előadásuk által, de munkájuk eredményeként élvezhetik a napsütötte tengerpart nyújtotta örömöket is.

 

 

 

 

A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll