Petak, 19. July 2024.
Obrazovanje

Čime se bave arheolozi i zašto nam je važno arheološko nasleđe?

12.06.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Učenici četvrtog i petog razreda osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Kneževca i Srpskog Krstura imali su priliku da se oprobaju u ulozi arheologa, u sklopu radionica koje su držali arheolozi iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Oni su se na ovim časovima, pored toga što su naučili ko su arheolozi i čime se oni bave, podsetili nekih poznatih arheoloških lokaliteta. A potom su učili da prave posude od gline, crtaju po uzoru na pećinsko slikarstvo i konzerviraju polomljene saksije, baš kao što to rade arheolozi sa ostacima pronađene grnčarije.

„Mala škola arheologije“ projekat je koji u saradnji sa osnovnom školom realizuje Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture. Prema rečima arheološkinje Nede Mirković-Marić, cilj je da prvo najmlađe, a potom i njihove roditelje nauče šta je arheologija i arheološko nasleđe, šta arheolozi rade, zašto je arheološko nasleđe važno i zašto ga treba čuvati. A to sve rade kroz kreativne radionice.

Radionice arheologije deo su projekta Mapiranje arheoloških lokaliteta severne Bačke, a od 2018. godine organizuju se u svih devet opština severnog Banata i severne Bačke koje Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture pokriva. Kako je istakla sagovornica, suština projekta je podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa, te se nada da će se ove radionice održavati i sa budućim generacijama.

 

 

 

Scroll