Utorak, 25. June 2024.
Projekti

Családi délután az oroszlámosi dr. Batthyany-Strattmann László Művelődési Egyesület szervezésében

31.10.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Az oroszlámosi dr. Batthyany-Strattmann László Művelődési Egyesület 2011-ben alakult, azzal a céllal, hogy felébressze, újjáélessze az elöregedőben lévő falu művelődési életét, hogy törődjön a kultúrális és népi értékek megőrzésével és összefogja mindazokat, akik e feladatokért tenni kívánnak.

A magyar kormány támogatásának köszönhetően 2020. óta a művelődési egyesület saját székházzal büszkélkedhet, ami még jobban összefogja a helyi magyarságot. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával idén megújult az épület tetőszerkezete.

Az egyesületben 2017. decemberében megalakult a Pántlika néptánccsoport, amely tagjai oroszlámosi, majdányi és rábéi gyerekek. Az ő oktatásukat a törökkanizsai Tiszagyüngye Művelődési Egyesület két táncosa végzi. Ez mellett számos olyan foglalkozást, programot és előadást szerveznek, amely a hagyományápolás köré épül.

foto: CINK

 

Az egyesület egyik, évek óta megszervezett rendezvénye a Családi délután, amelyet idén  az egyesület megalakulásának 11-ik, Oroszlámos újratelepítésének 237. évfordulója alkalmából rendeztek meg.

– 2018. februárjában lett első alkalommal megszervezve a Családi délután nevet viselő rendezvény a farsangi időszak végén azzal a céllal, hogy egy olyan rendezvényt valósítsunk mega, ahova meghívjuk a település apraját-nagyját, mindenkit, aki valamilyen módon részt vesz a közösségépítésben és a művelődési egyesület tevékenységében. Többek között jó alkalom volt arra, hogy az újonnan megalakult néptánccsoport is bemutatkozzon, és köszönetet mondjunk egymásnak és kicsit közvetlenebb módon is barátkozzunk. Az volt az érdekessége, hogy ilyen jellegű zenés összejövetel nagyon régen nem volt a faluban.

foto: CINK

 

 A vírushelyzet idelye alatt nem tudtuk megszervezni, így tavaly és idén a nyári időszakban, augusztusban szervetuk meg  már a művelődési egyesület székházának udvarában. Befejeződött a művelődési egyesület székháza tetőszerkezetének cseréje és ez alkalomból idén még nagyobb volt az öröm és így ünnepeltük meg a Családi délután keretein belül a művelődési egyesület megalakulásának tizenegyedik évfordulóját, Oroszlámos újratelepítésének 237. évfordulóját és a munkálatok befejeztét – Újhelyi Nándor, a törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke.

 

A Családi délután művelődési műsorral vette kezdetét, ahol a helyi óvoda és általános iskola diákjai léptek fel. Dobróka Hunor, Dobróka Erna és Vass Olivér verset szavaltak, a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszácska leánykara Moholi dalokat énekelt, Újhelyi Nándor, a törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke köszöntötte az egybegyülteket, majd pedig a dr. Batthyany-Strattmann László Művelődési Egyesület Pántlika néptánccsoportjának fellépése zárta a műsort, amelyben az oroszlámosi, majdányi és rábéi gyerekek Somogyi táncokat mutatnak be. A művelődési műsort követően a szervezők vacsorával és bállal kedveskedtek mindazoknak, akik részt vettek a rendezvényen és valamilyen módon segítették az egyesület eddigi munkáját.

foto: CINK

 

– Immár 5. alkalommal szerveztük meg a Családi délutánt. A falu összes magyar családját meghívtuk. A gyerekek néptánccal, énekkel és versekkel kedveskedtek a vendégeknek. Vacsorával és hajnalig tartó mulatsággal zártuk a rendezvényt. A program lehetőséget adott arra, hogy örüljünk, hogy ennyien vagyunk, akik számára fontos itt lenni, magyarnak lenni,  magyarként megmaradni és arra is, hogy együtt örüljünk a közös otthonunknak, székházunknak, amelynek tetőteszerkezete is megújulhatott. A Családi délután és más rendezvények segítik egyesületünk céljainak elérését, amelyek a megmaradt magyarság összetartása és hagyományaink ápolása – Szorcsik Melinda, elnök. A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács és Törökkanizsa Község Önkormányzata támogatásával valósul meg.

 

 

 

 

 

A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll