Cetvrtak, 13. June 2024.
Društvo

Dan plavih šlemova

29.05.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Međunarodni dan mirovnih snaga obeležava se u znak sećanja na sve ljude koji su kao „plavi šlemovi“ UN učestvovali u očuvanju globalnog mira, ali i odavanju počasti onima koji su platili životom da svet učine sigurnijim mestom za život. Jedan od takvih ljudi bio je i naš sugrađanin Sava Ćinkul, koji je proveo nekoliko meseci u mirovnoj misiji u Egiptu sredinom 20. veka. On nam je u razgovoru ispričao kako su izgledali ti dani koje je proveo kao vojnik sa „plavim šlemom“ na Sinaju.

Ono što predstavlja poseban kurozitet jeste to da su pored deda Save Ćinkula, iz našeg mesta još tri vojnika učestvovala u mirovnoj misiji na Sinaju. Naš sagovornik je bio i nosilac brojnih ordena i priznanja za svoje učešće u mirovnoj misiji.

Uloga i zadaci „plavih šlemova“, određeni su 1948. godine, a prve vojne posmatrače Savet bezbednosti je uputio na granicu između Izraela i arapskih zemalja .Od 1956. godine, kada se pridržila mirovnim operacijama UN, tadašnja JNA, a sada Vojska Srbije učestvovala je u misijama na Sinaju, u Kongu, Jemenu, na Kipru, Libanu, Iraku i Iranu, Namibiji, Libanu, Angoli, Liberiji, Istočnom Timoru, Burundiju, Obali Slonovače, Čadu i na Haitiju, misijama na Sinaju, u Kongu, Jemenu, na Kipru, Libanu, Iraku i Iranu, Namibiji, Libanu, Angoli, Liberiji, Istočnom Timoru, Burundiju, Obali Slonovače, Čadu i na Haitiju.

 

Scroll