Cetvrtak, 13. June 2024.
Društvo

Delegacija iz Novog Kneževca učestvovala u radu Skupštine saveza Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine u južnom Banatu

30.05.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Delegacija iz Novog Kneževca učestvovala je u radu Skupštine saveza Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine koja je održana u selu Kupinik kod Plandišta u južnom Banatu.  Generalni sekretar Matice srpske i predsednik Saveza udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine dr Milan Micić, istakao je značaj ovog okupljanja za negovanje kuture sećanja kada su u pitanju srpski dobrovoljici, kolonisti i optanti između dva svetska rata.

 

Na samoj Skupštini opštinu Novi Kneževac predstavljao je istoričar i upravnik Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ Radovan Nježić. On je izneo dosadašnje realizovane projekte koji se tiču opštine Novi Kneževac, a odnose se na podizanje spomen ploča srpskim dobrovoljcima Velikog rata sa područja naše opštine. Takođe osvrnuo se i na istraživanje i pisanje radova koji se odnose na srpske dobrovoljice, koloniste i optante između dva svetska rata sa teritorije opštine Novi Kneževac.

Učesnici su pre početka Skupštine obišli dobrovoljačka spomen obeležja u naseljima i kolonijama na teritoriji opštine Plandište u južnom Banatu. Borislav Brzičanin, član Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine Kupinik istakao je u razgovoru značaj ovog događaja za meštane ovog malog mesta.

Skupštini su pored delegacije iz Novog Kneževca prisustvovali i predstavnici različitih udruženja iz čitave Vojvodine- mesta Aleksa Šantić, Sirig, Staro Đurđevo, Rusko Selo, Vojvoda Stepa, Aleksandrovo, Banatsko Karađorđevo, opštine Bačka Topola, kao i gradova Novog Sada, Kikinde, Vršca, Zrenjanina i Sombora. Kako je istakao dr Micić, u radu Skupštine su po prvi put učestvovali i predstavnici udruženja Srba kolonista iz okoline Virovitice, koji su se nakon 1991. godine naselili u Starom Slankamenu  opština Inđija.

Scroll