Utorak, 25. June 2024.
Društvo

Doneta odluka o troškovima rehabilitacije u banjama u 2024. godini

05.01.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Finansijskim planom RF PIO za 2024. godinu na ime društvenog standarda korisnika penzija planirana su sredstva u iznosu od 1,24 milijarde dinara, što je za 77 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Da podsetimo, izmenama Zakona o PIO, od 1. januara 2024. godine za društveni standard korisnika penzija umesto dosadašnjih 0,10 odsto, izdvaja se 0,15 procenata izvornih prihoda Fonda, što je uticalo na ovako značajno povećanje sredstava izdvojenih za društveni standard penzionera. Istovremeno i izvorni prihodi Fonda su povećani u odnosu na uporedni pokazatelj prethodne godine, tako da se u 2024. godini izdvajaju veća sredstva za sve vidove društvenog standarda, a prvenstveno za oporavak penzionera u banjama.

Za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima izdvajaju se sredstva u visini od 85 odsto od ukupnih sredstava, odnosno 1,05 milijardi dinara, dok se za ostale vidove društvenog standarda penzionera, odnosno za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija čiji je cilj podsticanje integracije starijih lica u društvo, solidarnu pomoć korisnicima penzija i za finansiranje razvoja socijalnog dijaloga i međunarodnih aktivnosti, izdvaja preostalih 15 procenata, odnosno 185,58 miliona dinara. Posebnom odlukom Upravnog odbora Fonda, za finansiranje novog vida društvenog standarda, odnosno za razvoj socijalnog dijaloga i međunarodne aktivnosti, predviđena su sredstva u iznosu od 10 miliona dinara.

S obzirom na donetu odluku o troškovima rehabilitacije, korisnici penzija mogu da očekuju da će Fond PIO uskoro raspisati oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju.
Imajući u vidu opredeljena sredstva i prosečne cene u banjskim lečilištima za ovu godinu, procenjuje se da će na besplatan oporavak u neku od banja Srbije po ovogodišnjem konkursu otići više od 21.000 penzionera, što je naveći broj do sada.

Podsećamo da je izmenama i dopunama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, koji je stupio na snagu 30. decembra 2023. godine, predviđeno da Fond snosi troškove pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica, a koji bude upućen na besplatnu rehabilitaciju. Fond je, pre navedenih izmena, finansirao troškove pratioca slepog lica i pratioca deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju, a nesposobno je za samostalan život i rad, tako da će zahvaljujući ovim izmenama biti obuhvaćen veći broj korisnika kojima je neophodan pratilac, kako bi mogli da koriste pravo na besplatan oporavak u nekoj od banja Srbije.

 

Oznake:

Scroll