Petak, 19. July 2024.
Projekti

Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület

28.10.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

A Törökkanizsa Községhez tartozó Oroszlámos mintegy 1300 főt számláló falu. Mint minden falura, így Oroszlásra is igaz az a tény, hogy a lakosság száma egyre nagyobb mértékben csökken, ami az elhalálozás, az elvándorlás oka. A faluban élők körülbelül 26 százaléka magyar, ami megközelítőleg 450 főt jelent. A faluban van magyar nyelvű oktatás, de nem volt művelődési egyesületük.

A helybeli értékek megőrzése, a magyar kultúra ápolása és továbbadása céljából 2011-ben létrehozták művelődési egyesületüket. Az egyesület Oroszlámos utolsó grófjáról, a szegények orvosáról, dr. Batthyany-Strattmann Lászlóról kapta a nevét.

– Az egyesületet 2011-ben alapítottuk azzal a céllal, hogy a faluban élő magyar közösséget összetartsuk, kultúránkat gyakoroljuk és továbbadjuk, megőrizzük hagyományainkat. A kezdeti lépések nehezek voltak, de azóta elmondhatom, hogy nagy támogatottságot élvezünk. Az egyesület keretein belül 2017-ben megalakult a Pántlika néptánccsoport, amely tagjai oroszlámosi, majdányi és rábéi gyerekek.

foto: CINK

 

 Ez mellett a gyerekeknek különböző kézműves foglalkozásokat, hagyományörző programokat, előadásokat szervezünk, valamint a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Firigyházán szervezett néptánctáborában is részt szoktak venni a gyerekek. Ez a tábor nagyban segíti a gyerekek fejlődését, új ismerettségeket szereznek, és azt reméljük, hogy azok is kedvet kapnak a hagyományápoláshoz, akik eddig nem voltak tagjai a csoportnak – Szorcsik Melinda, elnök.

foto: CINK

 

A dr. Batthyany-Strattmann Lászlóról Művelődési Egyesület sok segítséget kap a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesülettől. Az oroszlámosi Pántlika táncosait két lelkes és odaadó, a törökkanizsai Tiszagyöngye tánccsoportban aktív táncos vezeti. A két egyesület tánccsoportjai közösen táboroznak, az ott tanultakat is közös produkcióként mutatják be, valamint egymás rendezvényein is bemutatják munkájukat.

– A Magyar Nemzeti Tanácsnak és anyaországi támogatásoknak köszönhetően a tánccsoport új népviseletet kapott, az egyesület hangosító felszereléssel is gazdagodott és 2020-ban megvásárolhattuk az egyesület székházát. Az épület régen kocsmaként működött és a felújítások után újra közösségi térként fog működni, immár más módon, otthont biztosít a művelődési egyesület munkájának. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával felújítottuk a tetőszerkezetet, amelyet előzőleg a lakosság összefogásával szedtünk le.  Belső felújtást is végzünk, valamint tervben van a nyílászárók cseréje. Egy olyan helyet szeretnénk kialakítani, ahova az emberek szívesen térnek be, ahol kellemes légkört biztosítunk a hagyományok és identitásuk megéléséhez – Szorcsik Melinda, elnök.

foto: CINK

 

A művelődési ház felújítása sok időt és erőfeszítést igényel, de az egyesület vezetőinek és tagjainak fáradhatatlan lelkesedése erőt ad a kitűzőtt célokhoz vezető úton, mert bíznak benne, hogy egy megfelelő tér kialakítása többeknek vonzóvá teszi ezt a helyet, és csatlakoznak azon kis közösséghez, amely törekszik a nagyszüleitől kapott örökséget továbbadni.

 

 

 

 

 

A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll