Subota, 13. July 2024.
Kultura

Druženje sa Perom i Milošem Zubcem u Sanadu na izložbi radova „Male ruke, veliki potezi“

04.09.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Već sedam godina, svakog leta pred kraj raspusta sanadska deca, zahvaljujući ideji učiteljice Ivane Popov, učestvuju u raznim kreativnim radionicama na otvorenom pod nazivom „Male ruke, veliki potezi“. Oni se nekoliko dana skupljaju u šumi gde stvaraju inspirisani prirodom i okolinom, pa tako crtaju na plahtama, sakupljaju otpale grane od kojih na obali Tise prave lend-art instalacije, a potom prirede izložbu svojih radova. Na radionici su ove godine učestvovala deca od 4 godine, pa sve do onih koji su već uveliko punoletni.

Polaznici radionice su ove godine u crkvenoj porti u Sanadu priredili i izložbu svojih radova koje su stvarali na plahtamaa za posetioce su ispekli pecivo koje su ukrašavali začinskim biljem i raznim povrćem. Izložbu su svojim stihovima i pesmom uveličali pesnik Pero Zubac i njegov sin Miloš koji je komponovao muziku na njegove stihove. Kako je pesnik ovom prilikom rekao, njegova porodica ima posebu vezu sa Sanadom.

Stihove Pere Zubca pevali su, između ostalih Arsen Dedić i Zafir Hadžimanov, a muziku za mnoge njegove pesme komponovao je pesnikov sin Miloš Zubac, koji ih je u porti sanadske crkve ispevao uz gitaru. Pero Zubac je dobitnik mnogih nagrada, a od nedavno je laureat Nagarade za životno delo koje mu je dodelilo Udruženje književnika Srbije.

 

Scroll