Subota, 13. July 2024.
Kultura

Duodrama “Biti čovek – Patrijarh Pavle među ljudima i neljudima” u petak u novokneževačkom pozorištu

08.05.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Pozorišna predstava pod nazivom “Biti čovek – Patrijarh Pavle među ljudima i neljudima” biće izvedena u petak 12. maja u novokneževačkom pozorištu. Početak je zakazan za 19 časova, a cena ulaznica iznosi 300 dinara.

Glavne uloge u predstavi-duodrami Jovana Janjića igraju Aleksandar Dunić i Milan Malbaša, a režiju potpisuje Milan Rus.

Patrijarh Pavle bio je, i u sećanju ostao – jedan od najuzornijih naših savremenika. Čovek Neba na zemlji, od kojeg se učilo kako duhovnouzrastati i kako najviše duhovne vrednosti primenjivati u ovom materijalnom svetu. Kroz lik patrijarha Pavla projektovalo se i duhovno biće srpskog naroda, odnosno tradicionalne vrednosti njegovog (srpskog) naroda, u kojem je on sticao svetost i kojem je ceo život predano služio. I zato priča o patrijarhu Pavlu, istovremeno, jeste i priča o srpskom narodu. Otuda i opravdanost predstave o velikom srpskom duhovniku, koji je u svetu doživljavan, i poštovan, kao čovek mira, duhovne uzvišenosti i moralne čistote, čije reči su u saglasju sa delom i životom njegovim. Čovek od kojeg se imalo šta naučiti.
Upravo na taj način patrijarh Pavle će biti predstavljen u ovoj predstavi. Kroz umetnički izraz biće izrečena njegova autentična reč; predočiće se na koji način se on borio za mir i za ublažavanje patnji stradalih u građanskom ratu na području bivše Jugoslavije, njegova služba u Crkvi i uopšte u društvu, njegov odnos prema čoveku, poimanje čovekove uloge u ovom svetu, upućivanje ljudi da svako ponaosob spozna cilj i smisao svog života, i, nadasve, njegov način života.
Ova igrano-dokumentarna predstava biće prožeta upravo onim rečima patrijarha Pavla koje najjasnije ocrtavaju njegov životni put i put na koji je on upućivao ljude kojima je služio, kojima je bio duhovni pastir. Pored toga, na umetnički način, biće izrečena njegova svedočenja o nekim bitnim događajima, koja bude emocije i podstiču razmišljanje o vremenu i prilikama kroz koja je prolazio srpski narod u našoj bliskoj prošlosti. A sve to, na momente, biće protkano i duhovitim odgovorima patrijarha Pavla, u kojima, takođe, uvek ima nešto poučno. Jer, i to oslikava njegov
lik. Lik čoveka koji brižno stoji ispred svoga naroda, a koji se, i pored mnogih teškoća i velikih iskušenja, raduje životu.
Namera stvaraoca ove predstave jeste da se stvori osobeno, reprezentativno umetničko delo, koje pobuđuje plemenita osećanja i razmišljanja, ali i koja autentično pokazuje „dušu“ srpskog naroda i prilike kroz koje je on do nedavno prolazio.

Scroll