Utorak, 25. June 2024.
nekategorizovano

Firigyházán ismét felcsendült a népzene

30.09.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

A Tiszagyöngye Művelődési Egyesület idén július végén ismét megszervezte néptánctáborát, immár hetedik alkalommal. A tábornak a firigyházi Ricze Emlékház adott otthont. Az idei táborlakók, fiúk és lányok Törökkanizsa községből érkeztek, voltak fiatalok Majdányról, Rábéról, Oroszlámásról és Törökkanizsáról. Az idei táborba mintegy 40 gyermek jelentkezett, akik közt voltak kezdő táncosok is.

A szervezők idén egy kis változtatást vittek bele a tábor szerkezetébe. Az első három nap a kisebbek, a 7 és 15 év köztiekkel, az utolsó három napban pedig a 15 éven felüli gyerekekkel folyt a munka. A kisebbek utaztatását idén is busszal oldották meg, míg az idősebbek a helyszínen táboroztak. Délelőttönként a koreográfussal folyt a munka, délutánonként pedig gyermekjátékok és kézműves foglalkozások, valamint hangszeroktatás is színesítette a tábor progtamját.

foto: CINK

 

– Az első 3 nap a fiatalabb táncosok vettek részt, 15 éves korig. Körülbelül 30 gyerek vett részt, a törökkanizsai Tiszavirág tánccsoport tagjai, az oroszlámosi Pántlika táncosai és más érdeklődők szintén eljöttek az idei tánctáborba. A második felében pedig a Tiszafa tagjai táboroztak. Minden nap meghatarozott időbeosztás alapján működött. Reggel 9 órakor indultak a táncoktatások. 13 órakor ebédszünet volt, 15 óráig szabad foglalkozás, majd ekkor minden nap más foglalkozás indult. Csapatjátékokkal, zeneoktatassal és még több egyéni játékkal szorakoztattuk a résztvevőket. A csapatjátékoknál volt pl. mit rejt a doboz, labdajátékok, tojásdobálás, különböző kontakt játékok. Zeneoktatást tartott Mihók Attila és Vass István. 17.30-kor kezdűdött a délutáni táncpróba, majd 19 órakor indult haza a busz. A gyerekek busszal jártak a táborba, a nagy csoport tagjai pedig sátraztak a helyszínen. A tábor utolsó napja táncházzal zárult, amit a táncoktatók,  Varga Viola és Gazsó Tibor tartottak, mesélte Dancsó Vivien művészeti vezető.

foto: CINK

 

A gyerekekkel Varga Viola és Gazsó Tibor királyhalmi koreográfusok foglalkoztak, akik kis-magyarországi táncanyagot tanítottak, Galgamentéről, Bag falujából.

– Jelenleg az előkészületi fázisban vagyunk a gyerekekkel, és majd szeptembertől a rendes táncórákon folytatjuk a tanulást és a gyakorlást. A bagi táncok fizikailag is megterhelőbbek, mint a sárköziek, amivel az elmúlt évben foglalkoztunk. Nagyon érdekes az anyag, szeretik a gyerekek, szép énekek és népviseletek vannak benne. Januárra elkészülünk a teljes táncanyag betanulásával, egy új repertoárral készülünk el a Kőketáncra, magyarázta Gazsó Tibor, oktató.

– A gyerekek közösen fogják bemutatni a táborban tanultakat, mégpedig az augusztusi Szent István-napi ünnepségen. A szülők is ott fogják látni először a produkciót. A gyerekek nagyon szeretnek ide jönni, minden évben vannak új jelentkezők, tehát nem csak haladó, hanem kezdő néptáncosokkal is foglalkozunk, mondta Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnökasszonya.

 

– Látjuk azt, hogy körülöttünk nagyon megváltozott a világ, kiszámíthatatlanná vált és nagyon fontos, hogy ezekben a válságos időkben legyenek bizonyos biztos pontok, biztos támaszok a közösség szempontjából. Egy a sok közül, de számunkra a legfonotsabb a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület. Egyrészt fontos, hogy legyen egy olyan hely, ahova a szülők nyugodt szívvel, biztonságban tudva engedik el gyermekeiket, bizalommal viszonyulnak a művelődési egyesülethez és az egyesület különböző nyári programok által biztosít szórakozási lehetőségeket számukra. Másrészt a Törökkanizsai Önkormányzat számára is nagyon fontos, hogy az elkövetkező időszakban is támogassa a különböző civil szervezeteket és művelődési egyesületeket, hiszen ők azok, akik össze kell, hogy gyűjtsék a gyerekeket, a fiatalokat, a szépkorúakat, mindazokat, akik ragaszkodnak a gyökereikhez, szeretnék a hagyományokat nap mint nap megélni és továbbadni az utánunk jövő nemzedékeknek.

foto: CINK

 

Ezekben a kiszámíthatatlan időkben, amelyeket sajnos megélünk, közel van a háború, különböző válságok jönnek folyamatosan, nagyon fontos, hogy legyen egy biztos hely, egy biztos pont, ahol biztonsában tudjuk érezni magunkat, biztonságban tudjuk érezni gyermekeinket, és ahol erőt tudunk meríteni az által, hogy a gyökerekhez ragaszkodunk, a gyökerekbe kapaszkodunk és így próbálunk készülni majd azokra az időkre, amikor ezek a válságok elmúlnak,  Újhelyi Nándor a Törökkanizsai Községi képviselő–testület elnöke, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnökségi tagja.

 

A néptánctábor megszervezését a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Törökkanizsa Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Csoóri Sándor Alap támogatta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll