Cetvrtak, 13. June 2024.
Obrazovanje

Gimnazijalci obeležili 150 godina srpskog dinara

14.12.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Povodom obeležavanja 150 godina srpskog dinara učenici trećeg razreda Gimnazije i stručne škole „Dositej Obradović“ iz Novog Kneževca pripremili su prezentaciju u kojoj su se bavili temama kao što su dizajn novčanica, inflacija i finansijske krize. Prezentaciji su prisustvovali učenici ostalih razreda, kao i profesori Ekonomskog fakulteta iz Subotice.

Posebno zanimljiva tema učenicima je bila dizajn novčanica. Maturanti Gimnazije nedavno su učestvovali na takmičenju „Znamenite ličnosti na novčanicama Republike Srbije“ održanom u Subotici, gde su zauzeli treće mesto.

Predavanje koje su učenici pripremili povodom jubileja 150 godina postojanja srpskog dinara održano je u okviru izbornog predmeta Ekonomija i biznis. Pored predavanja, učenici su od profesora Ekonomskog fakulteta iz Subotice mogli da čuju nešto više o smerovima koje taj fakultet nudi.

Srpski dinar postao je zvanični novac donošenjem Zakona o kovanju srpske srebrne monete 1873. godine. Dinar je bio naziv za novac i za vreme srpskih srednjovekovnih vladara. Pored Srbije, nacionalna valuta Bahreina, Jordana, Kuvajta, Libije, Iraka i Alžira takođe nosi naziv dinar.

 

https://youtu.be/vd3Rd2yg-PI?si=Enj3I9L7UU1baH1O

Scroll