Nedelja, 14. April 2024.
nekategorizovano

Gyereket a magasba! Törökkanizsán is

29.09.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Törökkanizsa is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű kezdeményezéshez, amely keretében szeptember 24-én, szombaton 11 órakor a Kárpát-medence több településén is egyszerre emelték magasba gyermekeiket a szülők.

A magyarországi Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom ötödik alkalommal készült a világrekord-kísérletre. Ezen a napon a szülők egyszerre emelik magasba a gyerekeket, ezzel üzenve, hogy családban élni jó és a gyerek örök érték. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom célja elérni, hogy a gyermekvállalás ne terhet és gondot jelentsen, hanem áldás és boldogság legyen, mert édesanyává és édesapává válni csodálatos dolog. A Gyereket a magasba! elnevezésű kezdeményezéssel a gyermekvállalás, a családalapítás fontosságára hivják fel a figyelmet.

foto: CINK

 

Az elmúlt négy évben megközelítőleg tízezren vettek részt a gyerekemelésen, az idei ötödik alkalommal a 10.000 feletti létszám volt a cél. Az eddigi rekord megdőlt, vagyis minden eddigi gyerekemelést felülmúlt ez az ötödik alkalom. A rendezvény négy alkalommal hagyományosan, egyszer pedig, a vírushelyzet ideje alatt, 2020-ban rendhagyó, online formában valósult meg. Idén több mint 35 magyarországi és határon túli település csatlakozott a gyerekemeléshez, ahol  különböző programokkal és rendezvényekkel is várták az érdeklődőket.

 

A szabadkai székhelyű VM4K (Vajdaségi Képző-, Kutató- és Kulturális Központ) partnerszervezetként és az esemény vajdasági szervezőjeként koordinálta a hazai településeket, ugyanis több vajdasági település is csatlakozott az akcióhoz. A gyereket a magasba emelték Újvidéken, Maradékon, Bezdánban, Magyarcsernyén, Óbecsén, Palicson és Törökkanizsán is.

foto: CINK

 

Az idén első alkalommal került megszervezésre egész Vajdaságban a Gyereket a magasba! elnevezésű program, amelyhez a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület is nagy örömmel csatlakozott. A szülők és a gyerekek 10 órától az egyesület udvarán szervezett közös játékokon és foglalkozáson vehettek részt, majd 11 órakor, a többi településsel egy időben a szülők magasba emelték gyereküket.

 

– Nagyon jól éreztük magunkat. Örülök, hogy ilyen sokan összegyűltünk és ennyi gyerek eljött erre a rendezvényre, és remélem jövőre még többen leszünk. Meglepődtem és nagyon örülök, hogy törökkanizsán is megszervezték a Gyereket a magasba! programot, mert ez abban is segít, hogy az anyukákat még jobban összehozza, hogy a gyerekek ismerkednek, barátkozna, játszanak. Jó érzés, hogy tartozhatunk valahova, és bízom benne, hogy több ilyen magyar rendezvényre kerül sor a közeljövőben, Juhász Sípos Aranka, szülő.

foto: CINK

 

– Nagyon örültünk, hogy a VM4K felkérésére meg tudtuk szervezni a Gyereket a magasba! elnevezésű programot, annál is inkább, mert a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület küldetése az, hogy gyerekekkel foglalkozzon. Ezt mi harmincegy éve csináljuk, jelenleg három néptánccsoportunk van, az óvodások és az általános iskolások alsósai, a felsőbb tagozatosok és középiskolások, egyetemisták. Nem csak táncolásra van itt lehetőség, hanem éneklésre is, két énekcsoportunk van, van irodalmi szakkörünk, tehát akinek versmondáshoz, vagy mesemondáshoz támad kedve, az irodalmi csoporthoz is társulhat, két hangszeres csoportunk van, a gyerekeknek sok választási lehetőségük van, ha csatlakozni szeretnének a Tiszagyöngye Művelődési Egyesülethez. A Gyereket a magasba! programban részt vett gyerekek remélhetőleg ezen csoportok utánpótlása, hiszen övék a jövő, ők viszik tovább szokásainkat, hagyományainkat, Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnökasszonya.

 

A Tiszagyöngye Művelődési Egyesület tagjai a jövőben is szeretnék megszervezni a Gyereket a magasba! programot, sokkal több programmal és színes tartalommal kedveskedni a gyerkekenek és szüleiknek, abban bízva, hogy mindig több és több gyermek lesz a magasba emelve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll