Nedelja, 14. April 2024.
Kultura

Istorijskom tribinom obeležena 175. godišnjica proglašenja Srpske Vojvodine u Senti

18.05.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Istorijskom tribinom obeležena je 175. godišnjica Majske skupštine 1848. godine i proglašenja Srpske Vojvodine u prostorijama Srpskog kulturnog centra „Stevan Sremac“ u Senti. Senćanska publika imale je priliku da čuje dr Gorana Vasina, redovnog profesora sa smera za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji je svojim predavanjem objasnio koje su to okolnosti dovele do stvaranja Srpske Vojvodine i kako je ona postala zavetna misao prečanskih Srba.

Miroslav Basarić upravnik, Srpskog kulturnog centra „Stevan Sremac“ u Senti rekao je u razgovoru da je misija centra negovanje kuture sećanja na znamenite događaje i ljude iz istorije vojvođanskih Srba i grada Sente.

Prilikom obeležavnja 175. godine Majske skupštine i proglašenja Srpske Vojvodine od strane pokrajinskih organa vlasti  došla je inicijativa da se ovaj praznik obeležava na institucionalnom nivou. Majska Skupština 1848. godine, kao i Velika narodna skupština na kojoj je došlo do prisajedinjenja vojvođanskih oblasti 25. novembra 1918. godine, od velike su važnosti za istoriju prečanskih Srba, te inicijativu o institucionalnom proslavljavanju ovih važnih događaja treba pozdraviti i podržati, zaključili su naši sagovornici.

 

Scroll