Cetvrtak, 13. June 2024.
Kultura

Izložba slika “Excursio” Žoke Salma 13. maja u Kulturnoj zoni

04.05.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac
Izložba slika pod nazivom “Excursio” likovne umetnice Žoke Salma biće otvorena u subotu 13. maja u Kulturnoj zoni. Izložbu će otvoriti Laura Sagmeister, likovna umetnica, a tom prilikom performans će izvesti članovi Streamlet Art Association iz Kanjiže.
Jedno kratko zastajanje. Pogled spolja na projekciju unutrašnjih procesa. Jedan od najvažnijih stubova stvaralačkog procesa je za mene oslobađanje instinktivnih, automatskih vizuelnih utisaka. Nastojim da svesno izbegavam očekivanja i fiksne koncepte. To su otisci duše ukoliko stvaralac uđe u dovoljno oslobođeno stanje svesti. Skriveni narativi se često pojavljuju na mojim slikama kao neka vrsta poruke. Pored apstrakcije se nazire i materijalni svet, uz neki nadrealni stav. Radovi izloženi na izložbi daju uvid u kraći stvaralački period.”
Žoka Salma rođena je u Kanjiži 1995. godine. Srednju školu je završila na smeru likovne umetnosti u Gimnaziji sa domom učenika za talentovane učenike „Boljai“. Nastavila je studije na fakultetu u Pečuju, a zatim 2021. diplomirala na smeru slikarstvo. Njena prva samostalna izložba je održana u galeriji „Dobo Tihamer“ u Kanjiži 2021. godine, a druga 2022. godine u Grand Café-u u Segedinu. Osim toga je učestvovala na brojnim grupnim izložbama u Vojvodini i u Mađarskoj.
Scroll