Utorak, 25. June 2024.
Projekti

Kako da efikasnije učiš uz pomoć paradajza

20.12.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Bliži se vreme završnih ispita, a gradivo se gomila i gomila. Sam pogled na beskonačno duge redove teksta i okretanje bezbroj stranica izaziva ti neprijatan grč u stomaku, a kada počneš da računaš koliko vremena ti je ostalo do tog dana – radije knjigu vratiš u fioku, kažeš sebi „ma, sutra ću sigurno početi da učim“ i uzmeš telefon da vidiš šta ima na TikTok-u.

S obzirom da se svi sećamo kakvu nelagodu ovakve situacije mogu da izazovu, u današnjem tekstu sa tobom ćemo podeliti jednu oprobanu tehniku koja ti može biti od pomoći pri učenju.

 

Distrakcije su neprijatelj koncentracije

 

U današnjem svetu distrakcije su na sve strane – pozivi, poruke, društvene mreže. Ova tehnika će vam pomoći da upravo izbegnete distrakcije, te da dok učite budete fokusirani samo na to. Reč je o tzv. pomodoro (što na italijanskom jeziku znači paradajz) tehnici koja je razvijena još osamdesetih godina.

Sam postupak je vrlo jednostavan, a nakon razgovora sa učenicima, studentima i zaposlenim ljudima koji su se ovom tehnikom koristili, dobili smo pozitivna iskustva. I mi smo je probali dok smo pisali ovaj tekst i možemo da se složimo da je tehnika zaista efikasna.

foto: unsplash.com

 

Evo šta je potrebno da uradite:

 

  • Za početak odredite jedan konkretan zadatak kojem želite da se posvetite. Na primer, odabraćete jedan predmet i tri lekcije koje želite da naučite. Ako je gradivo preopširno, podelite ga na manje celine.
  • Potom podesite tajmer na 25 minuta. Naučnici tvrde da je ovo optimalno vreme za ljudski mozak da bude maksimalno koncentrisan na zadatak koji izvršava.
  • Tih 25 minuta fokusiraćete se samo na na zadatak koji ste odredili u prvom koraku, bez pauze i bez prestanka.
  • Kada se posle 25 minuta neprekidnog učenja oglasi tajmer, napravićete predah u trajanju od 5 minuta. Za tih 5 minuta nemojte raditi ništa što ima veze sa zadatkom koji ste sebi zadali. Ustanite, prošetajte po sobi, popijte vode…Možete baciti pogled na mreže, ali pazite da ne upadnete u zamku beskonačnog skrolanja, gde vrlo lako možete izgubiti pojam o vremenu. Najbolje bi bilo da i za ovu pauzu tajmer podesite na 5 minuta.
  • Nakon kratke pauze, ponovo podesite tajmer na 25 minuta i čitav postupak ponovite četiri puta. Nakon toga napravite dužu pauzu, u trajanju od 20 minuta. Ukoliko u jednom ciklusu pre isteka vremena završite zadatak, ostatak vremena iskoristite da se preslišate ili pregledate svoje beleške.

 

Verovali ili ne, čak i odrasli imaju problem sa fokusom

 

To i ne treba da vas začudi, s obzirom na to da kako odrastate, uz vas rastu i vaše obaveze i odgovornosti. Pa tako, kada si učenik, tvoja obaveza i odgovornost je da učiš, dobijaš dobre ocene, imaš primereno vladanje u školi i ne propuštaš treninge i vannastavne aktivnosti.

Ipak, jednom kada završite školu, a potom i fakultet, vremenom ćete se osamostaliti, zaposliti i biti sami odgovorni za sebe. Pa će tako rasti i vaše obaveze i odgovornosti – odlazak na posao i izvršavanje radnih zadataka, a za to ćete dobijati novac. Vaša odgovornost biće i raspolaganje tim novcem – plaćanje računa, kupovina hrane i kućnih potrepština, održavanje domaćinstva, popravke itd. Pored toga, moraćete da mislite i na to šta ćete, kako i kada sebi pripremiti za jelo svaki dan, šta ćete obući… Ako jednog dana budete zasnovali porodicu, imaćete odgovornost i prema svom potomstvu.

foto: unsplash.com

 

Tako da ne treba da čudi da i odrasli imaju čest problem da se pri izvršavanju radnih zadataka ne mogu fokusirati. Pogotovo što je usled velikog broja obaveza vrlo teško usredsrediti se samo na jednu. Zamislite, na primer, da radite kao softverski inženjer i da ste dobili zadatak da napišete kod za nimalo jednostavan projekat. U isto vreme ste zaduženi da budete mentor novom stažisti. Pored toga, treba da odgovorite na nekoliko mejlova, ugrabite vremena na pauzi da nađete slobodnog majstora koji će što pre moći da popravi kvar na sistemu za grejanje koji se jutros desio u vašoj kući i zadužite nekoga od porodice da ode po dete u vrtić jer ćete verovatno ostati duže na poslu.

foto: pexels.com

 

Iako si još uvek učenik, i imaš malo manje obaveza i odgovornosti nego što ćeš imati kada završiš školovanje i osamostališ se, verujemo da ti nije ništa lakše. I sada je na tebi velika odgovornost, jer u ovim godinama sebi stvaraš uslove za svoju budućnost.

Ipak, ako na vreme naučiš da se nosiš sa obavezama i svoje zadatke izvršavaš efikasno i sa što manje stresa, lakše ćeš se nositi i sa budućim izazovima, koji su zahtevniji i sa sobom nose više odgovornosti.

 

 

 

 

 

 

Projekat “Digitalna psihoterapija” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake:

Scroll