Cetvrtak, 13. June 2024.
Društvo

Kako je Novokneževčanin dr Teodor Kovač preživeo Holokaust?

05.02.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, širom zemlje polaganjem venaca i prigodinim programom odata je počast nevino stradalim žrtvama. Doktor Teodor Kovač, dugogodišnji načelnik endokrinološkog odeljenja i profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, rođeni Novokneževčanin, jedan je od retkih novokneževačkih Jevreja koji je preživeo Holokaust. Ovaj stogodišnjak i dalje pamti svaki detalj strahota koje su on i njegova porodica prošli. On nam je, između ostalog, ispričao kako kako je sa bratom uspeo da pobegne iz logora u Mađarskoj, gde su proveli više od tri godine, ne doživevši tako sudbinu svojih roditelja koji su odvedeni u logor Sajmište iz kog se nisu vratili.

Posle četiri meseca, iz zrenjaninskog zatvora, preko zaleđene Tise kod Novog Bečeja prešli su u Mađarsku, gde su bili u nekoliko logora na prinudnom radu. Od sigurne smrti spasao ih je stražar.

I posle svega što je preživeo, Teodor Kovač ne mrzi. Kako je rekao, ne treba mrzeti ceo narod zbog lošeg pojedinca, pa makar bilo i mnogo bitangi u tom narodu, te da se kroz život uvek držao principa „Nemoj nikome da činiš ništa što ne želiš da se tebi učini“.

Scroll