Sreda, 12. June 2024.
Kultura

Kako živi i stvara jedna pozorišna trupa – kroz objektiv fotografa Đule Bezega

17.05.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Vojvođanska ravnica, salašarska prašina i jedna pozorišna trupa u njoj motivi su koje je na svojim fotografijama dokumentovao fotograf Đula Bezeg. Izložba fotografija pod nazivom „Ti što kročiš ovde, nosi cigle!“ otvorena je u Kulturnoj zoni, a publika je imala priliku da se kroz objektiv Đule Bezega upozna sa svakodnevicom pozorišne trupe na turneji Salašarskog pozorišta, ali i da sazna kako nastaje jedna predstava, kao i proces transformacije glumaca u likove koje igraju.

Njegovo rano stvaralaštvo uglavnom je bilo bazirano na portretnoj i akt fotografiji, ali se poslednjih godina okrenuo ka dokumentarnoj, a zatim i isceniranoj fotografiji. Ovom prilikom otkrio nam je da je od detinjstva bio opčinjen glumcima.

Sama izložba može se posmatrati kao svojevrsan omaž Salašarskom pozorištu koje je osnovano davne 1978. godine i od tada svoje predstave izvodi po vojvođanskim selima, a izložba nosi naziv po natpisu koji stoji na ulazu na salaš.

Otvaranju izložbe u Kulturnoj zoni prisustvovao je veliki broj ljubitelja umetnosti iz Novog Kneževca, Kanjiže i okoline, a izložbu je otvorio dramaturg Tamaš Olah. Na otvaranju su performans izveli članovi Salašarskog pozorišta.

 

Scroll