Utorak, 25. June 2024.
Projekti

Kék Nefelejcs Hagyományápoló Kör

29.12.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

A törökkanizsai Kék Nefelejcs Hagyományápoló Kör tizennyolc éve alakult meg. Az egyesület tagjai hímzéssel, varrásal, horgolással és a tájház rendezgetésével foglalatoskodnak, ily módon megőrizve a feledéstől a régi használati tárgyakat, bútorokat, ruhadarabokat, kézimunkákat, mindazt, ami az itt élő emberek mindennapi életének részét képezték.

– Volt nálunk egy idősebb néni Becséről és Ő adta az öletet, hogy itt Törökkanizsán is kellene alapítani egy kéziunkacsoportot, illetve létrehozni egy tájházat. Az ötlet nekünk is tetszett, és az Ő ötletét támogatva hoztuk létre egyesületünket. – Harmat Erzsébet, a Kék Nefelejcs Hagyományápoló Kör vezetője.

foto: CINK

 

A megalakulástól a tájház megvásárlásáig közel tíz év telt el, addig az épületet bérelték és lassan gyűjtögették annak tartalmát. Régi álmuk valósult meg a Hagyományok Háza megvásárlásával, amelyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács tett lehetővé. Mostmár az egyesület saját házába gyűjti össze és menti meg az enyészettől az elfelejtett régi használati tárgyakat, népi eszközöket, ruházatot, mindazt, ami még nem is olyan régen hozzá tartozott az itt élő magyarság mindennapi életéhez, kultúrájához.

– Nagyon sok mindennel foglalkozunk, de fő célunk az, hogy a tájházat minél több használati tárggyal gazdagítsuk, rendben tartsuk, ez által bemutassuk múltunkat az idelátogatóknak. Már nagyon sok értékes, a régi magyar szokásokkal és azok ápolásával kapcsolatos használati tárgyat gyűjtöttünk össze. Fontosnak tartjuk a régi értékek megóvását, és a fiatalabb generációkkal való megismertetését. – Harmat Erzsébet.

foto: CINK

 

Az egyesület tagjai hetente kétszer gyűlnek össze székházukban, ezen alkalmakkor rendezgetik a házat, tesznek-vesznek a ház körül. Nagyon sokat szorgoskodtak, hogy a régi parasztház mai pompájában fogadja a látogatókat. A ház legrégibb, közel kétszáz éves tárgyai két szekrény és egy asztal, viszont a legújabb jövevény egy szövőszék, amelyet reményeik szerint hamarosan rendeltetésének megfelelően tudnak használni.

 

– Civil személyek támogatásával sikerült helyrehoznunk egy helyiséget az épület végében, amely mostantól társalgóként funkcionál. Ez az első tél, amikor itt vagyunk, jó meleg van, így itt kényelmesen tudunk dolgozni. Eddig egy kis szobát használtunk, melegítgettünk egy kályhával, de ott hideg volt, kabátban voltunk. Amikor nem a házat rendezgetjük, akkor kézimunkákat készítünk. Minden évben részt vettünk a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetségének kiállításán, mindig 32 munkát vittünk a kiállításra, tehát nagyon sokat dolgoztunk, aminek meg is lett az eredménye, minden évben díjaztak bennünket, így 17 serglegünk van. Jártunk a MIRK-re is, de pénzszűke miatt mindkét helyre nem tudunk eljutni. Ez mellett szorosan egyöttműködünk a Törökkanizsa községbeli más egyesületekkel és szervezetekkel, sütünk, főzünk a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Néptánctábora lakóinak, az általános iskola diákjainak, akiket a tanítónők elhoznak hozzánk, és különböző csoportoknak, akik ellátogatnak a tájházba. – Harmat Erzsébet.

foto: CINK

 

– Tábort is szoktunk szervezni, ahová a környező falvakból eljönnek az asszonyok, ők adják az ő tudásukat, mi a miénket és így átadjuk egymásnak tudásunkat, tapasztalatainkat, barátkozunk. A sok munka mellet a szórakozásnak is adunk helyet, teadálutánokat szervezünk, ahova más településekről is hívunk vendégeket, ugyanígy mi is megyünk más helyekre szórakozni, barátkozni, tapasztalatokat és ötleteket cserélni. – Harmat Erzsébet.

A ma már tájházat rendezgető kis közösség ereje példamutató és követendő, kis forrásokból, de nagy lelkesedéssel őrzik és ápolják örökségünket.

 

 

 

 

A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll