Subota, 13. July 2024.
Projekti

Közös gyertyagyújtás a a törökkanizsai Szent György katolikus templom előtt

28.11.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

A Törökkanizsáért Egyesület idén is megszervezte a közös adventi gyertyagyújtást a törökkanizsai Szent György katolikus templom előtti téren.

Az advent egy mozgó dátumú keresztény ünnep, karácsony előtti negyedik vasárnap kezdődik, és december 24-én advent utolsó napján ér véget. Az advent szó a latin adventus szóból származik, melynek jelentése eljövetel. Ez az ünnepi időszak a Jézus eljövetelére való várakozás és lelki felkészülés ideje, a nyugalom, az elmélkedés, az adakozás és megnyugvás időszaka. Az adventi koszorú formája Isten örökkévaló szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak a reményt és az életet, a gyertyák pedig a növekvő fényt, Jézus eljövetelének közeledtét. Az adventi koszorún négy gyertya van, melyek közül három lila és egy rózsaszín.

foto: Zlatan Fehimović

 

Az első, második és negyedik vasárnapon lila gyertyát gyújtunk, a harmadikon pedig rózsaszínt. Az első gyertya a hitet jelképezi, Ádámot és Évát, ugyanis Isten nekik jövendölte meg először a Megváltó eljövetelét. A második gyertya a reményt jelképezi, a remény, hogy eljön a Messiás. A harmadik gyertya rózsaszín, az öröm jelképe, örülünk, hogy átértünk az adventi időszak második felébe és hamarosan itt a karácsony, Jézus születésének ünnepe. A negyedik gyertya a szeretet jelképe, Keresztelő Szent János szeretetével megnyitotta az emberek szívét, Ő hirdette Jézus eljövetelét.

A Törökkanizsáért Egyesület szervezésében ismét összegyűlt a törökkanizsai közösség, várva, hogy felgyúljon az első, az egyház ünnepi színében pompázó lila gyertya, a hit gyertyája.

foto: Zlatan Fehimović

 

A közös gyertyagyújtást alkalmi műsor kísérte, ahol felléptek a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola negyedikes kisdiákjai. Mómity Éva tanulói évről-évre színesítik a különböző rendezvényeket, s lelkesen készültek a gyertyagyújtásra is ünnepet idéző versekkel. Az óbecsei Nagyboldogasszony-plébániatemplom Schola Cantorum énekkara gyönyörű repertoárjával teszi ünnepélyesebbé a vasárnapi és ünnepi szentmiséket és egyéb rendezvényeket. Előadásukban Adventi énekek csendültek fel. Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes ünnepváró gondolatait osztotta meg a közönséggel, majd az adventi koszorúnkon meggyújtotta az első gyertyát. A program zárórészeként Jeliszejev Tamara tolmácsolásában hallhatták Sándor Ernő: Adventi hajnal című versét. A műsor kezdetén Ft. Erős Mihály atya megáldotta az új Betlehemet és az adventi koszorút. A négy héten át kiállított Betlehem idén megújult, melyet Popovity Péter és Kiss Vendel, valamint Pörzsölt Nóra és családja munkájának köszönhet a közösség.

foto: Zlatan Fehimović

 

– Az advent a csodára várakozás időszaka, a karácsonyhoz vezetik el az embert, a karácsony pedig a szeretet által egymáshoz vezet bennünket. Ilyenkor félretesszük a haragot, fátylat borítunk az ellenségeskedésre, és igyekszünk békét kötni embertársainkkal. Hiszen a karácsonyi csodára csakis tiszta lélekkel szabad készülnünk. Az ünnepet mindannyian nagyon várjuk, a kisebbek sok ajándékot, a felnőttek inkább belső békét, csendes megnyugvást, hitük megerősödését remélik tőle. A karácsony a legszebb, legbensőségesebb ünnepünk, amikor a szeretet és az összetartozás jegyében gyertyát gyújtunk. Nemcsak itt, az adventi koszorún, de a lelkünkben is. A karácsonyi készülődés emelkedett, varázslatos hangulatában térjünk vissza az örök emberi értékekhez: a családhoz, a hithez, éljük meg közösen az együvé tartozás, az egymásra figyelés melengető érzését. E gondolatok jegyében kívánok mindannyiuknak szeretteik körében eltöltött, kegyelmekben gazdag, békés, áldott ünnepeket, hangzott el Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes ünnepi beszédében.

foto: Zlatan Fehimović

 

Az adventi időszak a Jézus eljövetelére való várakozás és lelki felkészülés ideje, amikor a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet kell erősíteniük magukban. A gyertyagyújtás és az ünnepre való közös hangolódás a következő hetekben is folytatódik. A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

 

 

 

 

 

 

 

A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll