Subota, 13. July 2024.
Kultura

Kulturna zona u duhu Vaskršnjih praznika

14.04.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Jedan Uskrs je prošao, a drugi proslavljamo kroz nekoliko dana, pa je tako u Novom Kneževcu praznična atmosfera zavladala neposredno pred obeležavanje Uskrsa po gregorijanskom kalendaru i još uvek traje. Prazničnoj atmosferi naročito su doprineli naši kreativci, koji su povodom ovog šarenog praznika u Kulturnoj zoni organizovali Uskršnji bazar, a nakon toga i radionicu ukrašavanja uskršnjih jaja, u susret pravoslavnom Uskrsu. Novokneževački kreativci ovom prilikom su na bazaru ponudili svoje rukotvorine, a ovog puta sve je bilo šareno, u znaku uskršnjih jaja i zečeva. Svoje rukotvorine iznela je i trinaestogodišnja Miljana Sodić, najmlađa učesnica Zoninih bazara.

Da je Uskrs praznik koji podstiče kreativnost potvrđuje i Dušica Lukić, koja jaja oslikava i ukrašava već pola veka, a u svom domu čuva oko 500 primeraka jaja koje je tokom godina ukrašavala različitim tehnikama. Ona je u Kulturnoj zoni održala dvodnevnu radionicu ukrašavanja jaja, a ovome su se najviše obradovala deca.

A nakon održane radionice, u Kulturnoj zoni je upriličena i izložba, na kojoj su pored oslikanih jaja nnaših sugrađanki Dušice Lukić i Eve Kardoš, bila izložena i jaja koje su deca ukrašavala na radionici. Pored toga, u Kulturnoj zoni još uvek se može pogledati postavka dečijih crteža pod nazivom „Koka moje majke“ koja je inspirisana pesmom Šandora Petefija.

Scroll