Petak, 19. July 2024.
Društvo

Kulturno-umetničkim programom u Srpskom Krsturu obeležena Lazareva subota

10.04.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Kulturno-umetničkim programom u Srpskom Krsturu tradicionalno je proslavljena Lazareva subota. Kako se Lazareva subota, odnosno Vrbica smatra dečjim praznikom, tako su i u priredbi nastupili upravo najmlađi Krsturci. Na sceni krsturskog Doma kulture nastupile su folklorne grupe kulturno-umetničkog društva „Milan Ajvaz“ i romske plesne grupe „Romano loš“, kao i učenici Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Srpskog Krstura.

Obeležavanje Lazareve subote u Srpskom Krsturu ove godine organizovao je Aktiv žena Srpski Krstur, koji broji nešto više od deset stalnih članica. One se okupljaju jednom nedeljno, a svojim zalaganjem doprinose u održavanju svake seoske priredbe.

Uoči Lazareve subote, odnosno Vrbice, postojao je običaj da se na ćoškovima u selu pali vatra kako bi se oterali zli duhovi, a sama vatra predstavlja simbol uskrsnuća. Najhrabriji dečaci bi tu vatru i preskakali. Ovaj stari Banatski običaj u narodu je poznatiji kao Lazarice,  i danas se neguje u pojedinim malim banatskim selima. U Srpskom Krsturu su se i ove godine nakon održane priredbe meštani okupili oko Lazarice, u dvorištu Doma kulture.

Scroll