Lička basa dobila svoj festival
U selu Velebit održan je prvi „Festival zavičajne kuhinje“ na kojem je predstavljen specijalitet lička basa. Reč je o autohtonom specijalitetu vrsti mekog sira, koji su na ovo podneblje pre sto godina doneli stanovnici Like, čiji potomci danas žive u ovom mestu. Na festivalu su se, pored samih meštana, svojom basom predstavili i proizvođači base iz nekoliko vojvođanskih naselja. Među njima je Slavica Rašuo iz Novog Žednika, koja je veštinu pravljenja base naučila od svoje majke.
O važnosti ovakvih manifestacija za očuvanje autohtonih mlečnih proizvoda, govorila je profesor doktor Ksenija Čobanović sa departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
Zahvaljujući meštanima sela Velebit i stručnjacima iz Muzeja Vojvodine, u toku je proces nominacije ličke base kao elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa Srba u Vojvodini. Koordinatorka za kulturno nasleđe Muzeja Vojvodine dr Tatjana Bugarski rekla je da se odgovornost za očuvanje ovakvog nasleđa usmerava na njihove nosioce.
Prvi „Festival zavičajne kuhinje“ održan je u organizaciji Zavičajne kuće „Ćemer“ i Mesne zajednice Velebit, uz podršku Muzeja Vojvodine.