Utorak, 25. June 2024.
Društvo

Mere bezbednosti tokom grejne sezone

11.01.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećanje broj požara na građevinskim objektima. Razlog tome su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji. Sve ove uzroke možemo svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije apeluje na sve građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama – da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela.

Apelujemo se na građane da obrate pažnju i na sledeće mere bezbednosti tokom grejne sezone:

– Ne odlagati pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala,
– Ne ostavljajte malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju ložište na čvrsto gorivo ili električnom grejalicom,
– Ne ostavljajte uključene električne uređaje bez nadzora (isključite električne uređaje kada izlazite iz kuće).

U slučaju da primete požar u građevinskim objektima apelujemo na građane da odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i slušaju savete vatrogasaca – spasilaca.

Scroll