Nedelja, 14. April 2024.
Kultura

Na 14. severnobanatskim susretima folklornog stvaralaštva nastupilo 300 folkloraša

25.04.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Preko 300 učesnika iz šestnaest kulturno-umetničkih društava iz Vojvodine nastupilo je na 14. Severnobanatskim susretima folklornog stvaralaštva u Novom Kneževcu. Okupljenoj publici na trgu folkloraši su se predstavili igrama mađarske, srpske i romske tradicije. Kako je istakla Magadalena Kovač, predsednica kulturno-umetničkog društva „Tisađenđe“ iz Novog Kneževca poziv za učestovanje na ovom festivalu otvoren je za sve potencijalno zainteresovane, kako iz naše zemlje tako i regiona.

Za ovogodišnje izdanje festivala pored bogatog plesnog programa, učesnici su priredili i izložbu ručnih radova i rukotvorina, a festival je zatvorio nastup tamburaškog orkestra „Lale“ iz Novog Kneževca. Manifestaciji su prisustvovali i brojni pokrajinski i opštinski zvaničnici, kao i predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara. Pomoćnik sekretara Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Zoltan Kudlik, koji je otvorio festival, ovom prilikom je istakao važnost održavanja ovakvih manifestacija za očuvanje tradicije.

Četrnaesti severnobanatski susreti folklornog stvaralaštva održani su uz podršku opštine Novi Kneževac, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Fondacije „Betlen Gabor“, Ministarstva ljudskih resursa Republike Mađarske i Fondacije „Čori Šandor“ iz Mađarske.

Scroll