Cetvrtak, 13. June 2024.
Obrazovanje

Najbolji novokneževački osnovci i srednjoškolci posetili znamenita istorijska mesta u Makedoniji i Grčkoj

28.05.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Najbolji novokneževački osnovci i srednjoškolci posetili su znamenita istorijska mesta u Makedoniji i Grčkoj – Zebrnjak kod Kumanova, srpsko vojničko groblje u Bitolju, Kajmakčalan na grčko-makedonskoj granici, kao i Ćele kulu u Nišu. Ukupno četrdesetoro učenika – po dvadesetoro iz osnovne i srednje škole, nije krilo svoje uzbuđenje i zadovoljsto što su imali priliku da posete ova znamenita istorijska mesta. Ivan Tomas, učenik osmog razreda iz Novog Kneževca rekao je u razgovoru da je ovo za njega putovanje koje će pamtiti čitavog života.

Na vrhu Kajmakčalanu, tokom septembra 1916. godine vođene su krvave bitke između srpske i bugarske vojske, u kojima je srpska vojska uspela da zauzme planinski vrh na visini od 2521 m. Upravo na tu visinu su se uspeli najbolji novokneževački učenici, i odali počast herojima Velikog rata. Učenica gimazije i stručne škole „Dositej Obradović“ Jovana Uverić je tom prilikom pročitala imena dobrovoljaca iz severnog Banata koju si bili pripadnici odreda vojvode Vuka.

Kako je istakao istoričar i turistički vodič Radovan Nježić, ovo je prva delegacija iz naše opštine koja je nakon sto godina posetila ova znamenita istorijska mesta.

Organizator i pokrovitelj čitavog putovanja bila je lokalna samouprava Novi Kneževac koja je na ovaj način nagradila najbolje učenika naše opštine. Kako je najavljeno iz lokalne samouprave, sa ovim putovanjima će se nastaviti tokom sledećih godina.

Scroll