Utorak, 21. May 2024.
Projekti

Néptáncoktatói képzésen a törökkanizsai fiatalok

29.12.2022.
Centar za informisanje Novi Kneževac

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség együttműködve a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel és a Magyar Nemzeti Tanáccsal 2021 januárjától 5 szemeszteren át Így kell járni… címmel néptáncoktató-képzést indított, ezzel is segítve a néptáncoktatók és a néptáncosok szakmai előmenetelét,  készségeik fejlesztését, csoportvezetői ismereteik bővítését, az utánpótlás-nevelést.

Az előadásokat a képzés vezetője, Lévai Péter Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, nívódíjas táncművész és mesterfokú néptánc pedagógus, a budapesti Magyar Táncművészeti Egyetem mestertanára, Dr. Bárkányi Ildikó főmuzeológus, néprajzkutató, a szegedi Móra Ferenc Múzeum általános igazgatóhelyettese és Dr. Varga Sándor néprajzkutató, etnológus, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszékének adjunktusa, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének tudományos munkatársa tartják.

– A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség zászlajára tűzte, hogy segítse azokat a fiatalokat, akik szeretnének foglalkozni a néptánccal mint oktatással, hogy tudásukat át tudják adni a fiatalabb nemzedéknek. Arra gondoltunk itt többedmagunkkal – összejött egy szakmai stáb a VMMSz patronálásával, a topolyai néptáncműhely, az óbecseiek és a Tálentum Egyesület vezetése  – hogy azt a módszert szeretnénk folytatni, amit már három ízben is megcsináltunk a Táncművészeti Egyetem mesteroktatójával, Lévai Péterrel, akinek a módszertanát már nagyon jól ismerjük, hogy Őt felkérjük arra, állítson össze egy öt szemeszteres képzést itt Vajdaságban és Ő irányítsa, Ő legyen a szakmai vezetője ennek a képzésnek. A képzésnek az a célja, hogy fiatal nemzedéket indítsunk útjára, utánpótlást biztosítsunk a jelenleg aktív oktatóknak. – Brezovszki Roland, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa.

foto: CINK

 

– Nagyon nagy volt az érdeklődés, amikor meghírdettük, hogy néptáncoktatói képzést szervez a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. Középiskolások és egyetemisták, felnőttek is jelentkeztek a képzésre,  több mint 120-an. Az első alkalommal szervezett találkozón elmondtuk, hogy ez miről fog szólni, és ekkor vált világossá mindenkinek, hogy nem csak táncolás lesz, hanem táncoktatást, illetve táncot tanítani, módszertant tanulni. Ebből kifolyólag redukálódott 80 főre, és amikor sajnos nem tudtunk a Covid miatt úgy dolgozni, az online oktatás pedig nem vált be, így 40 körül maradt a hallgatók száma. Most januárban indul az utolsó szemeszter, és június végén záróvizsga lesz azokból a tantárgyakból, amelyeket tanultak a hallgatók. – Brezovszki Roland, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa.

– A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség vállalta magára, hogy ezt a képzést megszervezi. A Csoóri Sándor Alap meghívásos, egyedi pályázatán kaptunk rá támogatást. A tanárok, akik ide jönnek, mind magyarországi oktatók, akik a Táncművészeti Egyetem tanárai, népzenetanár Héja Bella, szintén az egyetemről, illetve más egyetemek tanárai, dr. Mizerák Katalin, a Testnevelési Egyetem drámapedagógia tanára, dr. Varga Sándor a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszékének tanára, a többiek pedig a táncművészetiről vannak, táncgyakorlat, táncjelírás, módszertanoktatás különböző tánctípusokra, tehát nagyon komplex. – Brezovszki Roland, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa.

foto: CINK

 

– Az Így kell járni… néptáncoktatói képzésről először az oktatónktól hallottam, ő hívta fel a figyelmünket erre a lehetőségre. Azonnal jelentkeztem rá másik három táncossal együtt, mert részt veszünk a törökkanizsai Tiszagyüngye Művelődési Egyesület néptánccsoportjainak vezetésében, és ebben nagy segítséget nyújtanak a tanultak. Nagyon tetszik, hogy igen széleskörű oktatást kapunk, vannak elméleti és gyakorlati óráink. Betekintést kapunk a néprajz, népviselet világába, illetve nagy hangsúlyt kapnak a pedagógiai ismeretek is. Olyan tantárgyaink is vannak, mint például a drámapedagógia, táncjelírás, ahol olyan dolgokról tanulhatunk, amikről eddig nagyon keveset hallotunk. Miközben a gyerekek fejlesztéséről tanulunk, mi is nagyon sokat fejlődünk. – Dancsó Vivien, a törökkanizsai Tiszagyüngye Művelődési Egyesület néptáncosa.

foto: CINK

 

Minden hónapban egy hétvégén 15 iskolaórás előadás folyik táncfolklorisztika, néprajz, népzene, drámapedagógia, módszertanok, több tájegységre táncgyakorlatok, táncjelírás tantárgyakból. Júniusban lesznek vizsgák, ahol a hallgatók gyerekeket fognak tanítani, ez lesz a vizsga gyakorlati része, illetve lesznek elméleti vizsgáik is.

Azt gondolom, hogy a képzésnek nagyon nagy a jelentősége a tanulók és a közösségek számára egyaránt, mert akár ha a szorványt nézzük, akár a tömböt, nagyon jó ha van néptáncoktató, ugyanis a néptáncnak nagyon jó közösségmegtartó, identitásmegörző ereje van. Ez mellet még a néptánc mint egyesületen belüli tevékenység, nagyon sok tartalommal bír (rendezvények, utazások), egy közösség ezt nagyon-nagyon szereti és nagyra becsüli, nagy jelentőséggel bír a kisebb és nagyobb közösségek számára egyaránt. – Brezovszki Roland, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa.

 

 

 

 

 

 

 

A “ŐRIZZÜK MEG ÖRÖKSÉGÜNKET” projekt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg. A támogatott médiaprojektben elhangzottak nem feltétlenül tükrözik a Társtámogató álláspontját.

Projekat “Čuvajmo naše nasleđe” sufinansiran je iz budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove sufinansijera.

Oznake: ,

Scroll