Utorak, 21. May 2024.
Kultura

Novokneževačkoj javnosti predstavljen lik i delo dr Slavka Šećerova

03.05.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Ko je bio dr Slavko Šećerov i kakva je njegova uloga u istoriji srpskog naroda i Jugoslavije u 20. veku? Srpski intelektualac, doktor ekonomskih nauka, biolog , političar, ministar agrarne refome i borac za seljačka prava u Kraljevini Jugoslaviji, nacionalni pregalac sve su reči kojim se on može opisati. Ono što je još značajnije je to da je on rođen u Srpskom Krsturu  krajem 19. veka i da su dugo vremena njegov lik i delo bili zaboravljeni. Prema rečima akademika Časlava Ocića, biblioteka Slavka Šećerova je u njegovom posedu, te se radi na ponovnom izdavanju njegovih dela.

Narodna biblioteka „Branislav Nušić“ i Kulturno-istorijsko društvo Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ organizovali su u Sali biblioteke istorijsku tribinu o liku i delu dr Slavka Šećerova. Pored akademika Ocića, o Šećerovu je govorio i profesor istorije Bojan Drašković.

Slavko Šećerov rođen je u Srpskom Krsturu 1888. godine, gde je završio osnovnu školu. Studirao je u Beču gde je doktorirao 1910. godine. Tokom Prvog svetskog rata bio je u službi Kraljevine Srbije, da bi nakon završteka rata postao jedan od prvaka novoformirane Demokratske stranke Ljubomira Davidovića. Zajedno sa stranačkim kolegom Milutinom Jakšićem iz Srpske Crnje zastupao je interese banatskih seljaka u agrarnoj reformi koja se odvijala 20-ih i 30-ih godina prošlog veka. Njegovo najznačajnije delo „Istorija jugoslovenske agrarne reforme i agranog zakonodavstva 1919-1934“  trebalo bi biti objavljeno tokom sledeće godine, zaključio je akademik Ocić.

Scroll