Nedelja, 14. April 2024.
Društvo

Novokneževčanin Teodor Kovač proslavio stoti rođendan

26.04.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Dr Teodor Kovač, nekadašnji profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, osnivač klinike za endokrinologiju Pokrajinske bolnice, dobitnik brojnih nagrada i priznanja iz oblasti medicine, proslavio je svoj stoti rođendan. U njegovu čast na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu upriličena je svečanost gde su njegove kolege i studenti imali prilike da mu se zahvale za sve što je učinio tokom svoje radne karijere. U razgovoru sa nama profesor Kovač nije sakrio uzbuđenje povodom proslave svog stotog rođendana.

Ono što je važno napomenuti jeste to da je profesor Kovač rođen u Novom Kneževcu sada već davne 1923. godine, i jedan je od malobrojnih novokneževačkih Jevreja koji su preživeli strahote Drugog svetskog rata. U prostorijama jevrejske opštine Novi Sad, organizovana je takođe svečanost povodom profesorovog stotog rođendana, gde je nastupio hor „Hašira“. Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark osvrnuo se na lik i delo profesora Kovača i skrenuo pažnju da on i pored svojih poznih godina i dalje prati sve što se dešava u društvenom životu.

Zavičajni istoričar Jožef Sabo je ispred Narodne biblioteke „Branislav Nušić“iz Novog Kneževca poklonio nekoliko primeraka svoje knjige „Jevreji Novog Kneževca i okoline“ Jevrejskoj opštini Novi Sad, a prikazan je premijerno i dokumentaran film o klaviru porodice Kovač. Teodor Kovač je bio jedan od inicijatora obnove jevrejskog groblja u Novom Kneževcu, koje je njegovim zaslugama i obnovljeno u jesen 2021. godine.

Scroll