Nedelja, 21. April 2024.
Kultura

Obnovljeno grobno mesto predaka Stevana Sremca u Senti

09.06.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Zavičajni istoričar Petar Terzić iz Sente postavio je ogradu na grobnom mestu majke i rođaka Stevana Sremca na senćanskom pravoslavnom groblju. Kao dobitnik nagrade „Pro urbe“ u iznosu od 58 hiljada dinara koji grad Senta dodeljuje  ovaj senćanski istraživač je celokupan iznos uložio u ovaj poduhvat. Prema njegovim rečima na ovaj način se čuva uspomena na  Stevana Sremca i njegove pretke kao i za sve što su učinili za srpski narod i sam grad Sentu.

Skupu je pored Petra Terzića, prisustvovao i akademik Matija Bećković, rođeni Senćanin. On je ovom prilikom naglasio da je negovanje kulture sećanja na znamenite ljude našeg naroda bitka u kojoj učestvujemo svi.

Predstavnici lokalne samouprave istakli su značaj negovanja kulture sećanja na znamenite Senćane, bez obzira na nacionalnost, te da to doprinosi razvoju multikulturalizma i tolerancije.

Samoj svečanosti prisustvovali su i učenici osnovne škole „Stevan Sremac“  koji su položili cveće na grob majke i rođaka Stevana Sremca, kao i predstavnici SKC „Stevan Sremac“ iz Sente.

Scroll