Nedelja, 26. May 2024.
Društvo

Održana tribina o zločinima OZNE i političkom progonu intelektualaca nakon Drugog svetskog rata

24.10.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Tribina po nazivom „Šta kriju arhivi OZNE? Politička represija u komunističkoj Srbiji“ održana je u sali Narodne biblioteke „Branislav Nušić“ u Novom Kneževcu. Prisutni su imali prilike da čuju pod kojima okolnostima i na koji način je došlo do masovnog političkog revanšizma koji su izveli pripadnici tajne policije OZNE na završetku i po završetku Drugog svetskog rata. Dr Srđan Cvetković, naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju i nekadašnji sekretar „Komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. godine“ istakao je ovom prilikom da je komisija došla do broja od 59 554 stradaa lica nakon septembra 1944. godine.

Profesor dr Jovica Trkulja iz Kikinde je u svom izlaganju izneo podatke o progonu intelektualaca tokom perioda 1945-1989, sa posebnim osvrtom na slučaj našeg poznatog književnika Borislava Pekića, slikara Radivoja Berbakova iz Kikinde i industrijalca Ištvana Kelemana iz Ade. On je rekao u razgovoru da je veoma važno doneti Zakon o otvaranju tajnih dosijea koji će rasvetliti događaje koji su se odigrali pre osamdeset godina, kao i pitanje rehabilitacije političkih osuđenika i restitucije odnosno vraćanju njihove imovine.

Dr Ena Mirković, istoričarka i potpredsednica udruženja za „U ime naroda! – za slobodnu Srbiju“ koje je proisteklo iz rada Komisije za tajne grobnice, bila je moderator tribine. Ona je u svom uvodnom izlaganju predstavila rad ovog udruženja i istakla da je u Beogradu u oktobru ove godine podignut prvi državni spomenik Žrtvama komunističkog terora 1944/1945 godine.

Ogranizatori tribine su bili Narodna biblioteka“ Branislav Nušić“ i Kulturno-istorijsko društvo Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“, uz pomoć lokalne samouprave opštine Novi Kneževac.

Scroll