Nedelja, 26. May 2024.
Obrazovanje

„Živa biblioteka“ u osnovnoj školi povodom Dana demokratske kulture

13.05.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Može li se čitanjem knjiga uticati na razvoj empatije, menjanje stavova, smanjenje stereotipa i predrasuda koje vladaju prema određenim grupama ljudi? Upravo to su pokušali učenici osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ tako što su za svoje drugare organizovali „Živu biblioteku“. Za razliku od klasične biblioteke u kojoj pozajmljujemo knjige da bismo ih pročitali, ovog puta knjige su bili ljudi koji su pričali njihove priče – o životnim iskustvima, zanimljivim saznanjima i događajima koji menjaju poimanje života.

Učenici su mogli da biraju dve od pet ponuđenih priča, a svaka od njih bila je posebno interesantna. Neke su priče bile dirljive, kao što su priča o hraniteljstvu Gordane Knežević ili priča o ljubavi u devetoj deceniji stanovnika Doma starih Siniše i Bose. Priču o životu sa Tarnerovim sindromom pričala je sugrađanka Ivanka Janković, a priče u kojima su učenici mogli da se upoznaju sa novim kulturama i životu na drugom kraju sveta, ispričala je sugrađanka Jia Feng Gan koja je došla iz Kine,  i Viktor Kiš Jovak koji je jedno vreme živeo na Tajlandu.

Sagovornica je ovom prilikom istakla da su sugrađani prepoznali ideju te se rado odazvali da svoje priče podele sa učenicima. Sama aktivnost privukla je veliku pažnju učenika, te se i učenici i nastavnici nadaju da će ovo postati tradicija u njihovoj školi. „Živa biblioteka“ organizovana je povodom Dana demokratske kulture u okviru projekta Kvalitetno obrazovanje za sve.

 

Scroll