Utorak, 23. April 2024.
Kultura

Otkrivanjem spomen ploče srpskim dobrovoljcima Velikog rata proslavljen praznik Srpskog jedinstva, nacionalne zastave i slobode

18.09.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Praznik Srpskog jedinstva, nacionalne zastave i slobode, kao i 105 godina od probijanja Solunskog fronta obeleženi su otkrivanjem i osvećenjem spomen ploče srpskim dobrovoljcima Velikog rata u Novom Kneževcu. Na ploči se pored sedamdesetdva imena dobrovoljaca, nalaze i imena četiri učesnika novosadske Velike narodne skupštine od 25. novembra 1918. godine iz Novog Kneževca. Potomci novokneževačkih dobrovoljaca koji su bili prisutni na ovoj svečanosti i dalje pamte podvige svojih predaka.

Upravnik KID  Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ istoričar Radovan Nježić je u svom izlaganju  izneo podatke o novokneževačkim dobrovoljcima. Profesor dr Slobodan Bjelica sa odseka za istoriju Filozofskog fakuleta u Novom Sadu, podsetio je prisutne kako su izgledala istorijske okolnosti u kojima su se Srbi prečani sa teritorije Banata, Bačke, Baranje i Srema opredeljivali da pristupe srpskoj vojsci.

Dr Radovan Uverić, predsednik opštine Novi Kneževac je u svom izlaganju izneo činjenicu da je opština Novi Kneževac jedna od retkih opština u Vojvodini koja je u svim naseljenim mestima podigla spomen obeležja srpskim dobrovoljcima Velikog rata.

U kulturno-umetničkom delu program, nastupili su ženski hor „Lira“ iz Novog Kneževca, koji je otpevao državnu himnu i pesme „Kreće se lađa francuska“ i „Tamo daleko“. Učenica gimnazije „Dositej Obradović“ Jovana Bikić recitovala je pesmu Milutina Bojića „Plava grobnica“, dok je solo izvođač Nemanja Perkučin otpevao pesme „Gde je srpska Vojvodina“, „Vojvoda Stepa“ i „Marš na Drinu“. Svi prisutnim su na kraju svečanosti podeljene boršure o novokneževačkim dobrovoljcima.

 

Scroll