Cetvrtak, 13. June 2024.
Društvo

Otkriveno sarmatsko naselje na lokalitetu Veliki salaš

25.07.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Sarmatsko naselje i nekropole pronađeni su prilikom zaštitnih arheoloških iskopavanja na lokalitetu Veliki Salaš nedaleko od Novog Kneževca. Ekipa arheologa je u prethodna dva meseca vršila zaštitna iskopavanja na zahtev investitora, koji će na lokalitetu graditi objekte. Pronađeni predmeti, kao što su nakit, fibule, i razne keramičke posude govore nam o svakodnevnom životu nekadašnjih stanovnika ovog naselja.

Prema rečima arheološkinje Nede Mirković-Marić iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika Subotica, teritorija opštine Novi Kneževac izuzetno je bogata arheološkim nalazištima, gde su stručnjaci mapirali 314 arheoloških nalazišta iz različitih epoha. Međutim, svi nalazi sa obraženih lokaliteta izloženi su u muzejima i muzejskim jedinicama u drugim mestima, jer u Novom Kneževcu još ne postoji ustanova koja bi mogla da ih pohrani i izlaže.

Nalazi sa ovog lokaliteta poslaće se specijalistima na dalju obradu, a u planu je da se, kada se sav posao privede kraju, u vizitorskom centru u Majdanu priredi izložba, rekla je sagovornica. Lokalitet na potezu Veliki salaš poznat je još s kraja 19. veka, kada su pronađeni ostaci jednog avarskog groba i jednog groba iz perioda srednjeg veka, a ti nalazi čuvaju se u muzeju u Budimpešti i Vojvođanskom muzeju u Novom Sadu.

 

Scroll