Cetvrtak, 13. June 2024.
Društvo

Pola veka osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“

04.06.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Svečanom akademijom Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Kneževca obeležila je jubilej – pedeset godina postojanja. Za ovu priliku učenici škole, zajedno sa svojim nastavnicima pripremili su bogat program, na kom su nastupili i novokneževačka kulturno-umetnička društva „Banat“ i „Tisađenđe“. Program je otpočet intoniranjem državne himne koju su izveli učenici nižih razreda članovi školskog hora „Zmajići“.

Specijalni gosti na svečanosti bili su doktori nauka, koji danas predaju na univerzitetima u zemlji i inostranstvu i bave se naučno-istraživačkim radom, a koji su svoje osnove stekli upravo u ovoj školi.

Na svečanost su bili pozvani i svi nekadašnji radnici škole, koji su svoj radni vek proveli u ovoj ustanovi.

Pre pedeset godina došlo je do integracije osnovnoškolskih ustanova „Zmaj Jovan Jovanović“ iz Novog Kneževca, „Branko Radičević“ iz Banatskog Aranđelova i „Ivo Lola Ribar“ iz Srpskog Krstura. Zgrada škole u Novom Kneževcu koju i danas pohađaju osnovci izgrađena je 1974. godine, a potpuno renovirana 2021. godine. Školu i njena isturena odeljenja u Banatskom Aranđelovu, Majdanu, Đali i Srpskom Krsturu danas pohađa 780 učenika i učenica, koji nižu uspehe na brojnim takmičenjima.

 

 

 

Scroll