Utorak, 25. June 2024.
Kultura

Polaganjem venca obeležena 169. godina smrti narodnog dobrotvora Đorđa Đurkovića „Servijskog“

24.05.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Predstavnici Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ polaganjem venca kod krsta Đorđa Đurkovića „Servijskog“ obeležili su 169. godina od smrti ovog narodnog dobrotvora u parku u Novom Kneževcu. Prema rečima istoričara i upravnika udruženja Radovana Nježića, lik i delo Đorđa Servijskog prelazi granice lokalnog značaja i može se svrstati u red znamentih ličnosti kao što su bili Sava Tekelija ili vladika Platon Atanacković.

Jedan od osnivača udruženja „Đorđe Servijski“ Đorđe Banjac istakao je u razgovoru da pored krsta u parku, postoji i dvorac Servijskih kao i porodična grobnica na pravoslavnom groblju u Novom Kneževcu.

Đorđe Đurković „Servijski“ rođen je 1780. godine, a preminuo 1854. godine. Njegov otac Marko kupio je spahiluk Tursku Kanjižu 1781. godine, iz koje je vremenom, zahvaljujući ocu i sinu  izrasla varoš koja danas nosi ime Novi Kneževac. Đorđe je tokom svog života bio  učesnik i svedok mnogih prelomnih istorijskih događaja koji su obeležili prvu polovinu 19. veka, kao što su Napoleonovi ratovi i Revolucija 1848. godine. Kako najavljuju iz udruženja krst bi trebao biti obnovljen tokom sledeće godine na 170. godišnjicu od smrti ovog istaknutog narodnog dobrotvora.

Scroll