Subota, 13. July 2024.
Zabava

Polaznici cirkuskih radionica održali završni performans

09.08.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

„Česmuša bez ukusa, mirisa i boje“ naziv je cirkuske predstave koju su kao završni performans izveli polaznici petodnevnih cirkuskih radionica. Oni su kroz tehniku žongliranja vodom, sugrađanima želeli da ukažu na problem koji pogađa veliki broj svetske populacije, pa tako i stanovništvo u Vojvodini – a to je neispravna pijaća voda iz česme.

Iako je sama tema performansa veoma ozbiljna, polaznici radionice silno su se zabavljali tokom pet dana pripremajući završni performans. Tako su visili na trapezu i izvodili figure, žonglirali vodom i lopticama, vrteli obruče i tanjire i balansirali na lopti.

Prema rečima jednog od instruktora koji godinama vodi školu cirkusa, deca koja su pohađala radionice izuzetno su zainteresovana za cirkus koji im pruža mogućnost da pored motoričkih sposobnosti razvijaju i svoj kreativni izraz.

U osmišljavanju završnog performansa učestvovali su svi podjednako, a temu vode zadali su instruktori. Kako je rekao sagovornik, da česmuša bude glavna tema odlučili su kada su tokom radionica zajedno došli do zaključka da većina polaznika ne pije vodu sa česme, već u prodavnici kupuje flaširanu vodu.

Radionice cirkusa tokom pet dana održavale su se u novokneževačkom pozorištu u saradnji sa Kreativnim pogonom, Školom cirkusa „Cirkoneo“ i Kulturnom Zonom, a uz podršku Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije i Opštine Novi Kneževac.

Scroll