Subota, 13. July 2024.
Društvo

Povećan broj požara na otvorenom usled spaljivanja suve trave i niskog rastinja

20.02.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Zahvaljujući brzoj reakciji novokneževačkih vatrogasaca nedavno je ugašen požar u kom je gorelo rastinje pored puta za Srpski Krstur. Prema rečima komandira vatrogasno-spasilačke jedinice Novi Kneževac Odeljenje za vanredne situacije u Kikindi, gde pripadaju opštine Kanjiža, Čoka, Senta, Ada i Novi Kneževac, zabeležilo je 81 intervenciju, od toga je 54 na otvorenom prostoru gde su goreli suva trava i nisko rastinje. U najvećem broju slučajeva uzrok požara je ljudski faktor.

Kako je najavio sagovornik, u narednom periodu će zajedno sa policijom kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom, a protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Zakonom o zaštiti od požara za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Sagovornik je ovom prilikom apelovao na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima, te ugroziti saobraćaj.

Scroll