Petak, 19. July 2024.
Društvo

Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju

09.01.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Na osnovu Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi (član 15), Ministarstvo odbrane Republike Srbije poziva sve osobe muškog pola rođene 2006. godine da ispune zakonsku obavezu i budu uvedene u vojnu evidenciju – saopštio je Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Kikinda.

Obavezi uvođenja u vojnu evidenciju, kako se naglašava u saopštenju Centra, podležu i osobe muškog pola starijih godišta, tj. muškarci rođeni od 1994. do 2005. godine, koji iz bilo kojih razloga nisu do sada uvedeni u evidenciju vojnih obveznika.

Uvođenje u vojnu evidenciju po opštem pozivu može da se obavi u nadležnom Centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu ili opštinskoj kancelariji CMO, a prema mestu prebivališta u periodu od 15. januara do 29. februara, po sledećem rasporedu:

– u opštini Čoka, svakog radnog dana, osim utorka od 9 do 13 sati

– u opštini Novi Kneževac, svakog radnog utorka od 9 do 13 sati

– u opštinama Kikinda, Ada, Kanjiža i Senta,  svakog radnog dana od 9 do 13 sati.

Potrebno je da osoba koja se uvodi u vojnu evidenciju pokaže ličnu kartu na uvid, a ukoliko je ne poseduje, državljanstvo Republike Srbije dokazuje Izvodom iz matične knjige rođenih ili Uverenjem o državljanstvu.

U inostranstvu se to potvrđuje važećom putnom ispravom; s tim u vezi, osobe koje borave u inostranstvu dužne su da se, radi uvođenja u vojnu evidenciju, jave najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Neodazivanje opštem pozivu, istče se u obaveštenju Centra  Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Kikinda, povlači odgovornost u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Scroll