Petak, 19. July 2024.
Kultura

Predavanjem „Optanti-vek od dolaska Srba iz Mađarske u Kraljevinu SHS/Jugoslaviju“ obeleženo sto godina od početka optacije

28.03.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Predavanjem „Optanti-vek od dolaska Srba iz Mađarske u Kraljevinu SHS/Jugoslaviju“ u Svetosavskom domu-čitaonici u Novom Kneževcu obeleženo je sto godina od početka optacije. Novokneževčani i njihovi gosti među kojima su se nalazili i Srbi iz Sent Andreje i Deske iz Mađarske, imali su prilike da poslušaju izlaganje dr Gojka Malovića, autora dvotomne knjige o optantima. On se ovom prilikom osvrnuo na to koju je arhivsku građu koristio za istraživanje procesa optacije.

Pored Gojka Malovića, jedan od predavača je bio i Jovan Pejin, arhivski savetnik i direktor Arhiva Srbije u penziji iz Beograda. Kao potomak porodice Pejin iz Siriga kod Segedina, u razgovoru nam je ispričao kako je njegova porodica optirala iz Mađarske u tadašnju Kraljevini SHS.

Predavanje o optantima organizovali su Kulturno-istorijsko društvo Srba severnog Banata „ Đorđe Servijski“ i Srpska pravoslavna crkvena opština Obilićevo iz Novog Kneževca. Kako su najavili iz udruženja „Đorđe Servijski“ biće organizovano još jedno književno veče posvećeno optantima tokom ove godine, te će se na taj način prema njihovim rečima dostojno obeležiti stogodišnjica početka optacije.

Scroll