Utorak, 25. June 2024.
Kultura

Predavanjem „Značaj Vidovdana u srpskoj istoriji“ obeležen Vidovdan u Novom Kneževcu

28.06.2023.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Predavanjem „Značaj Vidovdana u srpskoj istoriji“uz prigodan kulturno-umetnički program obeležen je Vidovdan u crkvi Svetog Arhangela Mihaila  u Novom Kneževcu. Novokneževčani su imali priliku da se podsete kako se to Vidovdan urezao u kolektivnu svest srpskog naroda tokom vekova od najstarijeg pomena do naših dana. Jovan Gašović, profesor istorije iz Sente, je ovom prilikom istakao da je Vidovdan jedan od najznačajnih praznika srpskog naroda.

Predavanje je organizovalo Kulturno-istorijsko društvo Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Novi Kneževac. Kako je istakao upravnik društva istoričar Radovan Nježić, udruženje nastavlja sa aktivnostima negovanja kulture sećanja i čuvanja tradicija srpskog naroda severnog Banata, Potisja i Pomorišja.

Pored predavanja, u kulturno-umetničkom delu programa nastupio je hor „Lira“ iz Novog Kneževca koji je otpevao pesmu „Vidovdan“ i dva bloka kosovskih i nacionalnih pesama. Učenice  gimnazije i srednje škole „Dositej Obradović“ Iva Damjanović i Jovana Bikić pročitale su stihove Desanke Maksimović i Milana Rakića – pesme „Gračanica“ i „Na Gazimestanu“. Solo izvođač Jovana Lukić je uz pratnju Ivana Bičkeia na harmonici i Dunje Jegdić na violini otpevala rodoljubive pesme kosovske tematike. Manda Vuković koja je vodila program pročitala je svoju autorsku pesmu o Kosovu i Metohiji pod nazivom „Hodočašće“ , koja je nastala 2016. godine.

Nakon programa bila je postavljena kutija za dobrovoljni prilog organizacije „Svi za Kosmet“ , koja je namenjena ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji, gde su Novokneževčani još jednom pokazali svoju humanost.

Predavanje je održano u sklopu projekta Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ pod nazivom “ Negovanje kulture sećanja i rad na očuvanju kulturno-istorijskih tekovina i tradicija Srba severnog Banata, Potisja i Pomorišja za 2023. godinu“ i sufinansiran je od strane lokalne samouprave opštine Novi Kneževac.

Scroll