Nedelja, 26. May 2024.
Obrazovanje

Prijava za besplatne udžbenike za osnovce do 15. aprila

10.04.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

U toku je prijavljivanje za dodelu besplatnih udžbenika za osnovce. Roditelji imaju rok da neophodnu dokumentaciju dostave do ponedeljka 15. aprila. Pored dosadašnjih, Ministarstvo obrazovanja ove godine uvelo je nekoliko novih kategorija, tako da pravo na besplatne udšbenike sada imaju i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj (ukoliko je jedan roditelj preminuo ili je nepoznat), učenici koji boluju od retke bolesti kao i učenici koji ostvaruju pravu na tuđu negu i pomoć.

Pored novih kategorija, pravo na besplatne udžbenike imaju i učenici iz materijalno i socijalno ugroženih porodica, učenici koji nastavu pohađaju po individualno obrazovnom planu i učenici iz porodica u kojima je troje ili više dece u sistemu obrazovanja.

Pravo na besplatne udžbenike po navedenim kategorijama imaju i deca iz predškolske ustanove koja će 1. septembra poći u osnovnu školu, a roditelji budućih prvaka svu potrebnu dokumentaciju podnose u svojoj predškolskoj ustanovi. Prema rečima sagovornice, učenicima će besplatni udžbenici biti podeljeni poslednje nedelje avgusta, pred početak nove školske godine.

 

Scroll