Petak, 19. July 2024.
Poljoprivreda

Retke ptice ugrožene trovanjem u sezoni pripreme za setvu

29.03.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Od početka meseca učestalo stižu vesti o trovanjima ptica na području severnobanatskog okruga. Nakon masovnog trovanja ptica u blizini Nakova, gde je pre dvadesetak dana pronađeno preko 800 jedinki gačaca, javnost je uznemirila vest o trovanju mladog orla krstaša kod Mola. Radi se o strogo zaštićenoj i retkoj vrsti, a u našoj zemlji gnezdi se tek nekoliko parova ove ptice.

Prema rečima sagovornika, u sezoni pripreme za setvu češći su slučajevi trovanja ptica i drugih vrsta koje se hrane na oranicama, usled nepravilne upotrebe sredstava za suzbijanje štetočina.

Kako je istakao sagovornik, kod slučajeva masovnih trovanja šteta je daleko veća, s obzirom da je mnogo sitnijih vrsta ptica i životinja koje stradaju od trovanja, a koje se ne pronađu.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je zbog sumnje u trovanje ptica u Nakovu podnelo prijavu Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Osnovnom javnom tužilaštvu iz Kikinde i Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine Ministarstva unutrašnjih poslova, a još uvek se čekaju rezultati laboratorijske analize.

 

Oznake: ,

Scroll