Petak, 19. July 2024.
Kultura

Sećanje na Emeše Černik u Kulturnoj zoni

14.06.2024.
Centar za informisanje Novi Kneževac

Retrospektivna postuhmna izložba posvećena sećanju na umetnicu Emeše Černik otvorena je u Kulturnoj zoni. Postavku čine slike, grafike, kolaži i ilustracije Emeše Černik, fotografije iz arhiv porodice Černik, kao i radovi umetnika koji su poznavali i zajedno stvarali sa njom. Tako su se u galeriji Kulturne Zone našle fotografije Roberta Sabo Benkea, Daniela Markovića Majtenjija i Roberta Revesa. Omaž stvaralaštvu i sećanju na Emeše dale su i fotografkinja Ivana Popov i akademska slikarka Laura Sagmajster.

Kustos izložbe bio je Robert Sabo Benke koji je na otvaranju govorio o radu i svestranoj ličnosti umetnice, sa osvrtom na njihovo prijateljstvo. Kao muzičku pratnja na otvaranju je nastupila Nataša Čizmen, a počasni gost bio je Emešin otac, slikar, grafičar i vizuelni pesnik Atila Černik.

Vođenje kroz posthumnu izložbu radova Emeše Černik „Neko, negde, nekada“ održaće se u subotu 15. juna u Kulturnoj zoni s početkom u 10 časova, gde će se održati i premijerna promocija knjige Atile Černika. Dugo očekivani tom nam pruža uvid u stvaralaštvo i uniju dvoje izuzetnih umetnika, oca i ćerke, koji je ujedno, kao i sama izložba omaž Emeši Černik, poručuju organizatori.Knjigu će predstaviti istoričarka umetnosti i muzeolog Gradskog muzeja u Senti Kristina Sarka Mandić, nakon kratkog vođenja kroz izložbu kustosa Roberta Sabo Benkea.

 

Scroll